İkinci El Motorlu Taşıtların Ticareti Hakkında Yönetmelik Değişti mi?



GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç satışına yönelik çok önemli düzenlemeler öngören "İkinci El Motorlu Taşıtların Ticareti Hakkında Yönetmelik" taslağının çalışmalarına hız verdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin talimatıyla başlatılan bu çalışmayla, ikinci el taşıt ticaretiyle uğraşacaklara yetki belgesi alma koşuluyla birlikte motor ve şanzıman gibi parçalar için garanti verme yükümlülüğü ile 8 yaş ya da 160 bin km altındaki araçlara ekspertiz raporu zorunluluğu öngörülüyor.


Çalışmayla getirilecek yenilikler şöyle:

YETKİ BELGESİ KOŞULU

"İkinci el taşıt ticareti yapacak tacirler ile esnaf ve sanatkarlara, her bir işletmesi için yetki belgesi alma şartı getirilmesis öngörülüyor. Yetki belgesi alınabilmesi ise bu kişilerin hırsızlık, dolandırıcılık ve kaçakçılık gibi suçlardan hüküm giymemiş olması, bakanlıkça öngörülmesi halinde gerekli eğitimleri alması ve belge sahibi olması koşullarına bağlanıyor.

TAŞIT TANITIM KARTI

İkinci el taşıt satışına aracılık eden işletmelere, kendisine teslim edilen taşıtlar için taşıtın adına tescilli olduğu kişiye verilmek üzere taşıt teslim belgesi düzenlemesi koşulu da getiriliyor. Satışa sunulan taşıtın üzerinde taşıtın tanıtıcı bilgelerinin yer aldığı tanıtım kartı bulundurulacak. Tanıtım kartında, ikinci el taşıtın markası ve modeli, model yılı, numaralarının bir kısmı karartılmak suretiyle motor ve şasi numarası, plakası, yakıt türü, kilometresi, boyalı ve değişen parçaları gibi bilgilerin yer alması zorunlu olacak.

EKSPERTİZ RAPORU

8 yaş ya da 160 bin km altındaki ikinci el taşıtlar için işletmelere taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alma ve satış sırasında bir nüshasını alıcıya teslim etme zorunluluğunun getirilmesi de öngörülüyor.

MOTOR GARANTİSİ

Motor ve şanzıman gibi parçaların satış tarihinden itibaren 5 bin km'ye ya da 3 ay süreyle geçerli geçerli olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü de getiriliyor.

NOTERLİK VE BANKA ŞUBESİ

İkinci el araç ticareti yapılan yerlerin taşıması gereken fiziki koşullar da düzenleniyor; alım satım işlemlerini hızlandırmak için satış yerlerinde noterlik ve banka şubeleri için yer verilmesi, hoparlör sistemi, aydınlatma sistemi, güvenlik kamerası, ibadet yerleri bulunması ve engelliler dikkate alınarak ortak kullanım alanlarının tasarlanması gibi.

BAKAN TÜFENKCİ: AKTÖR PROFİLİ NETLEŞECEK

BAKAN Tüfenkci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2016 yılının ilk üç ayında 1 milyon 628 bin 466, 2017 yılının aynı döneminde 1 milyon 722 bin 376 adet ikinci el araç satışına karşılık, Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre 2016 yılının ilk iki ayında 168 bin 486, 2017 yılının aynı döneminde ise 156 bin 90 adet sıfır km araç satıldığını belirterek Hürriyet'e şu bilgiyi verdi:

HEDEF MESLEK İTİBARININ KORUNMASI

"Buna göre, satışı yapılan sıfır km motorlu kara taşıtlarının sayısı, satışı yapılan ikinci el motorlu kara taşıtlarının sayısının 2016 yılı itibarıyla yüzde 10,3'ü, 2017 yılı itibarıyla ise yüzde 9'u kadardır. Önemi rakamlarda da görülen sektör için Bakanlığımıza verilen görev ve yetki doğrultusunda, "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı çalışmalarına hız verdik. Bu düzenleme ile ikinci el araç ticaretinde aktör profili netleşecek. Amacımız kayıt dışı faaliyetlere dur demek ve vergi kayıplarının önüne geçmek. Yine ikinci el araç alım satım işi ile uğraşanların taşıması gereken nitelikleri belirlemeyi ve bu kişilerin meslek itibarını korumayı hedefliyoruz."

Konular

Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
Suyla çalışan araba var mıdır?
Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
Elektrikli araçlara MTV indirimi
Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
Yerli otomobilde devlet ortak mı?
Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı