MTV oranları yeniden düzenlendi



Kamuoyunda tepkilere neden olan ek vergi artışında geri adım atıldı. Torba Yasa Tasarısı'nda, 70 bin lira üçüncü dilim gelirlerde yüzde 30'a çıkartılan vergi yeniden yüzde 27'ye çekildi. Motorlu Taşıt Vergisi'nde yüzde 40'lık artış oranı da düşürüldü. Tasarıyla MTV oranları, 1300 CC'nin altında yüzde 15, üzerinde yüzde 25 olarak yeniden düzenlendi.

Hükümetin, 28 milyar lira ek gelir vergisi beklediği Torba Yasa Tasarısı'nda değişikliğe gidildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen ve daha önce yüzde 40 olarak açıklanan Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) zammı düşürüldü. AK Parti Erzurum Milletvekili İbrahim Aydemir'in verdiği ve kabul edilen önergeyle, 1300 cc ve altı motorlu taşıtlara yüzde 15 MTV artışı getirilirken, motor hacmi 1300 cc'nin üzerindeki araçlar için ise yüzde 25'lik artış öngörüldü. Tasarıdan bir diğer geri çekme, üçüncü dilim gelir vergisinde yaşandı. Bu kapsamda, "Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki ücretler için yapılacak vergi kesintisi oranının yüzde 27 yerine yüzde 30 olarak uygulanmasına" ilişkin madde, önergeyle tasarıdan çıkarıldı. Böylece, üçüncü dilimdeki vergi kesintisi oranı, mevcut durumdaki gibi yüzde 27 olarak uygulanmaya devam edilecek. Yüzde 40 vergi artışı aynı kalsaydı, 1300 cc'ye kadar araçlarda 650 lira vergi, 910 liraya çıkıyordu. Şimdi yüzde 15 ek vergiyle 910 lira yerine 747.5 lira vergi söz konusu. Yine 1600 cc'ye kadar bin 35 lira olan ve yüzde 40 vergi zammıyla bin 450 liraya çıkan vergi ise yüzde 25 artışla bin 293 lirada kalmış olacak. Bu iki madde dışında, tasarıda yer alan diğer hükümler ise korundu. Buna göre,

* Finans sektöründe kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarılacak.

* Kurumların dağıtılmayan kar paylarından yüzde 1 oranından vergi tevkifatı yapılacak. Kira gelirleri üzerinden elde edilen hasılatın yüzde 25'i götürü gider olarak kazançtan düşürülüyordu. Burada götürü gider oranı yüzde 15'e çekilecek.

* Şans oyunlarında ikramiye kazanan talihlilerden alınan vergi yüzde 10'dan yüzde 20'ye çıkacak.

* Sarmalık tütünlerde kullanılan makaron kağıtlarda, belirli tutarda maktu özel tüketim vergisi getirilecek.

* Gelecek yıl özelleştirme geliri hedefi 10 milyar lira olacak. Önerinin kabul edilmesinin ardından açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, herhangi bir yasal düzenleme yapılmasaydı 2018'de MTV'nin yeniden değerleme oranında artacağını belirtti. Ağbal, şunları söyledi: "Bu oran yüzde 15 oranında. Bu önergede, 1300 cc araçlara yeniden değerlemeye tekabül eden bir rakam artırıldı. Yani aslında bu gruptaki araçlar için yeni yılda ilave hiçbir zam yapılmamış oldu. 1300 cc dışındaki araçlar için ise herhangi bir yasal düzenleme yapmaysadık yeniden değerleme oranında bir artış olacaktı. Bu oran yüzde 15'ti. Önergeyle, yeniden değerleme oranının üzerinde ilave 10 puan yapmak üzere bir artış öngörüldü. Bundan önceki maddelerde de geri çektiğimiz hususlarla ilgili, Bütçe ve OVP çerçevesinde makro ekonomik hedeflerimizi paylaşmaya devam edeceğiz."

ÜCRETLİDEN EK VERGİ YÜKÜ KALKTI

Maliye Bakanlığı verilerinden yapılan derlemeye göre, bu yılın ilk sekiz aylık döneminde Merkezi Yönetim Bütçe Gelirleri 409 milyar lira oldu. Bu gelirin 344 milyar lirası, vergi gelirlerinden oluştu. Söz konusu gelirler içerisinde, gelir vergisi ve kurumlar vergisi önemli bir pay alıyor. Gelir ve kazançlardan alınan vergi toplamı, bu yılın ilk sekiz ayında 110 milyar liraya ulaşmış durumda. Ancak asıl yükü ücretlilerin ödediği görüldü.

Ücretlilerden kesilen toplam 65 milyar liralık vergi, gelir vergisinin ana omurgasını oluşturuyor. Tasarısı ile üçüncü vergi diliminin yüzde 27'den yüzde 30'a çıkartılması ile en fazla vergi ödeyen ücretlilere yeni bir vergi artışı daha getirilecekti. Tasarıdan bu maddenin çıkartılması, özellikle orta sınıf ücretlilerin üzerindeki büyük yükü hafifletilmiş oldu. Bu yıl 11,3 milyar lira toplanması hedeflenen MTV'de ilk 8 ayda 9,3 milyar lira toplanabildi. Yeniden değerleme oranının yaklaşık yüzde 13 seviyelerinde oluştuğu dikkate alındığında MTV'ye gelen ek vergi artışı 10 puan seviyelerinde kaldı.



Konular

Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
Suyla çalışan araba var mıdır?
Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
Elektrikli araçlara MTV indirimi
Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
Yerli otomobilde devlet ortak mı?
Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı