Zorunlu trafik sigortası kimi güvence altına alıyor?



Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'nda 2 Şubat 2016 tarihinde yapılan değişiklik ile artık aracınızı kullanırken dalgınlıkla bir kazaya sebebiyet verirseniz, sigorta firması sizin adınıza ödeme yapacak, ardından da sizden zararı talep edebilecek.

Avukat İlker Türkgüler konuyla ilgili olarak "Zorunlu Trafik Sigorta'nıza artık güvenmeyin" uyarısında bulunarak, 2 Şubat'ta yapılan değişiklikle beraber, sigortanın sigorta sahibini değil, başkalarını güvence altına aldığını söyledi. İşte CNN Türk'ün haberinde yer alan Türkgüler'in uyarıları:

"Zorunlu trafik sigortası yaptırmak her araç sahibinin yasal bir sorumluluğudur. Zorunlu trafik sigortası ile aracınızı kullanırken, yapacağınız bir trafik kazasında üçüncü şahıslara verebileceğiniz zararların karşılanması güvence altına alınması amaçlanmıştır.

YENİ DÜZENLEME SÜRÜCÜLERİN CANINI YAKACAK

Ancak Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigortası Genel Şartlarında 2 Şubat 2016 tarihinde yapılan değişiklik ile artık aracınızı kullanırken dalgınlıkla bir kazaya sebebiyet verirseniz sigorta firması sizin adınıza ödeme yapacak, ardından da size yönelerek ödediği zararı sizden talep edebilecektir.

Yapılan düzenleme ile madde "b) Tazminatı gerektiren olay, aracın ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuş kimseler tarafından sevk edilmesi veya trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali sonucunda meydana gelmiş ise…," şeklinde değiştirilmiştir.

Eskiden bir kaza olduğunda kazayı yapan kişiler araçlarından iner ve kusurlu olan taraf kusurunu kabul eder ve bu kaza sonrasında sigorta firması ödemeyi yapardı. Kusurlu olan taraf da kendi aracındaki hasarı kendisi giderir ya da aracı kaskolu ile kasko firmasından aracını tamir ettirirdi.

EĞER KUSURLU İSENİZ...

Yapılan bu düzenleme ile artık böyle olmayacak, eğer kusurlu iseniz kusurlu olduğunuz için karşı tarafın hasarını primini sizin ödediğiniz sigortanızın değil sizin tamir ettirmeniz daha mantıklı olacaktır. Nihayetinde yapılan bu değişiklik henüz sigortalıları mağdur etmeye başlamadı ancak mağdur edeceği yasal düzenlemeden anlaşılıyor.

'AĞIR KUSUR' VE 'İHLAL' KELİMESİNİ FİRMALAR KENDİ LEHLERİNE YORUMLAYACAK

Yapılan değişiklikteki ağır kusur ile ihlali kelimesinin nasıl anlaşılacağı çok net belli olmamakla beraber bu maddeyi sigorta firmalarının kendi lehlerine yorumlayacağını düşünüyoruz. Zira oluşan trafik kazalarının neredeyse tamamı kural ihlalinden kaynaklanmaktadır. Böyle olunca da sigorta firmalarının kural ihlali yapan sürücüye rücu yoluna gidebileceğini düşünmekteyiz.

SİZ SİZ OLUN KURAL İHLALİ YAPMAYIN

Siz siz olun araç kullanırken dalgınlıkla başkalarına zarar verecek bir hata ya da kural ihlali yapmayın aksi halde çarptığınız aracın sahibi değil sizin sigorta firmanız sizden para tahsil etmek için peşinizden koşmaya başlayacak. Soru şu: 'Benim zorunlu trafik sigortam hangi koşulda karşı tarafa ödediği tazminatı benden istemeyecek?'"

Konular

Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
Suyla çalışan araba var mıdır?
Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
Elektrikli araçlara MTV indirimi
Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
Yerli otomobilde devlet ortak mı?
Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı