Hazine il bazında trafik sigorta pirimlerini açıkladı



"Dikkatli sürücüyü ödüllendiren, dikkatsiz sürücüyü caydıran bir sistem. Örneğin, İstanbul'da en az 3 yıl hasarsız araç işleteni için tavan prim 470 lirayken, son bir yılda en az üç kaza yapan işletenin tavan primi 2 bin 139 lira olacak".

BAŞBAKANLIK HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI

BASIN AÇIKLAMASI

Zorunlu trafik sigortası sisteminin sürdürülebilirliği bakımından sigorta primlerinin sigorta şirketleri için sunulan teminatları karşılayacak, sigortalılar için de ödenebilecek seviyede olması büyük önem arz etmektedir.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA İSTENEN DÜŞÜK GERÇEKLEŞMEDİ

Özellikle 2015 yılının ikinci yarısından itibaren zorunlu trafik sigortası primlerinde meydana gelen yükselişin toplumun geniş bir kesimini etkilediği aşikardır. Zorunlu trafik sigortası primlerindeki söz konusu yükseliş Müsteşarlığımızca dikkatle izlenmiş olup; bu süre zarfında başta 2918 sayılı Kanun olmak üzere ilgili mevzuatta gerekli değişiklikler yapılarak zorunlu trafik sigortalarında fiyatlama istikrarını bozan yapısal sorunlara karşı hukuki güvence sağlanmıştır.

Ancak, gerek fiyat istikrarını bozan yapısal sorunların çözümüne yönelik ilgili mevzuat çalışmaları gerekse rekabeti artırmaya yönelik aksiyonların yürürlüğe konmasına rağmen zorunlu trafik sigortası primlerinde istenen düşüşler gerçekleşmemiştir.

12 NİSAN'DAN İTİBAREN YENİ SİSTEME GEÇİLİYOR

Yapılan değerlendirme neticesinde, anılan sigortanın zorunlu olması ve sigortalılar açısından primlerin ödenebilecek seviyede tutulması hususları göz önünde bulundurularak, 12.04.2017 tarihinden itibaren uygulanmak üzere, zorunlu trafik sigortalarına ilişkin bazı usul ve esasların yürürlüğe konulmasına karar verilmiştir.

UYGULAMA YENİ POLİÇELER İÇİN GEÇERLİ.
İPTAL EDİP YENİ POLİÇE ALMAK MÜMKÜN DEĞİL


Konuya ilişkin olarak, Müsteşarlığımızca 10.04.2017 tarihli ve 2017/1 sayılı "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Primlerine İlişkin Genelge" düzenlenmiş olup; söz konusu uygulama ile 12.04.2017 tarihinden itibaren düzenlenecek zorunlu trafik sigortası poliçelerine ilişkin her bir araç grubu, basamak ve il grupları (trafik yoğunluğu ve kaza istatistikleri göz önünde bulundurularak) bazında zorunlu trafik sigortalarına ilişkin azami primler belirlenmiştir. Söz konusu azami prim tutarları bu tarihten itibaren düzenlenecek poliçelere uygulanacak olup; bahse konu tarihten önce akdedilmiş olan zorunlu trafik sigortası poliçeleri iptal ettirilerek (ilgili mevzuatta belirlenen durumlar saklı kalmak üzere) yeni poliçe düzenlenmesi mümkün bulunmamaktadır.

Getirilen sistemin esasları şu şekildedir.

1) Sistem her bir araç türünde 7 basamaktan oluşmaktadır. Basamakların açıklaması şu şekilde

a. (Prim artırımı ve indirimi içermeyen 4. basamak) İşleten sıfatıyla ilk kez trafiğe çıkacaklar için 4. basamak uygulanır.

b. (Prim indirimi uygulanan 5, 6 ve 7. basamak) Sigorta sözleşme süresi içinde işleten için herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda, müteakip sigorta sözleşmesinde bir üst basamak uygulanır.
c. (Prim artırımı uygulanan 3, 2 ve 1. basamak) Sigorta süresi içinde meydana gelen her maddi tazminat ödemesi için müteakip sigorta sözleşmesinde bir alt basamak, her sakatlanma veya destekten yoksun kalma tazminat ödemesi için iki alt basamak uygulanır.

Diğer taraftan, araç grupları ise otomobil, kamyonet, motorsiklet, traktör, minibüs (sürücü dahil 10-17 koltuk), kamyon, çekici, otobüs (sürücü dahil 18-30 koltuk), taksi, iş makinesi, otobüs (sürücü dahil 31 ve üzeri koltuk), özel amaçlı araç, römork, tanker ve tarım makinesinden oluşmaktadır.

İSTANBUL'DA DİKKATLİ SÜRÜCÜ 470 TL, DİKKATSİZ SÜRÜCÜ İSE 2139 TL PRİM ÖDEYECEK

2) Dikkatli sürücüyü ödüllend iren, dikkatsiz sürücüyü caydıran bir sistemdir. Örneğin; İstanbul'da en az üç yıl hasarsız araç işleteni için tavan prim 470 TL iken, son bir yılda en az üç kaza yapan işletenin tavan primi 2.139 TL olarak belirlenmiştir.

ÇOK HASAR OLAN İLLERDE PRİMLER YÜKSEK OLACAK

3) Sistem, illeri 8 gruba bölünmüştür. Her bir grup ilin trafik yoğunluğu ve kaza istatistikleri dikkate alınmıştır. Diğer bir ifadeyle, hasar frekansı yüksek olan illerde primler daha yüksek, düşük olan illerde ise daha düşük prim tavanları belirlenmiştir.

Söz konusu azami primlerden de anlaşılacağı üzere, dikkatli sürücü ile dikkatsiz sürücü arasında ciddi prim farkı bulunduğundan, vatandaşlarımızın bu durumu göz önünde bulundurarak daha dikkatli araç kullanmaları, hem can ve mal kaybını azaltacak hem de zorunlu trafik sigortası primlerini düşürecektir.










Konular

Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
Suyla çalışan araba var mıdır?
Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
Elektrikli araçlara MTV indirimi
Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
Yerli otomobilde devlet ortak mı?
Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı