Kimler Motorlu Taşıtlar Vergisi Mükellefidir?



Motorlu Taşıtlar Vergisi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Bir araç satın aldığınızda araca ödediğiniz bedel dışında her yıl farklı masrafları da karşılamak zorunda kalırsınız. Araç bakım masrafları, yıllık trafik sigortası ve kasko ödemeleri, benzin giderleri gibi harcamaların yanında her yıl motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri de önemli bir gider kalemidir.

Araç sahiplerinin yılda iki kez ödemek zorunda oldukları bir vergi türü olan Motorlu Taşıtlar vergisi, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında bulunduğunuz ilin vergi dairesi veya anlaşmalı bankalar tarafından tahsil edilir. Bu vergi hakkında araç sahiplerinin merak ettiği birçok konu bulunmaktadır. Motorlu taşıt vergisi nasıl hesaplanır, hangi araçlar motorlu taşıt vergisinden muaf kalır, motorlu taşıt vergisi zamanında ödenmezse ne olur gibi merak edilen soru ce cevapları sizin için bir araya getirdik:

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tüm araç sahiplerinin yükümlü olduğu bir vergidir. Ancak bazı istisnai duruma sahip araçlar buna dahil değildir.

Kimler Motorlu Taşıtlar Vergisi Mükellefidir?

197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 3 üncü maddesinde "Motorlu Taşıtlar Vergisinin mükellefi; trafik sicili ile Ulaştırma Bakanlığınca tutulan sivil hava vasıtaları sicilinde adlarına motorlu taşıt kayıt ve tescil edilmiş olan gerçek ve tüzel kişilerdir." hükmü yer almaktadır.

Verginin konusu oluşturan trafik şube veya bürolarına kayıt ve tescil edilmiş bulunan motorlu kara taşıtları ile Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğüne kayıt ve tescil edilmiş olan uçak ve helikopterleri adlarına tescil ettirmiş kişiler bu vergiyi ödemekle mükelleftir.

Hangi araçlar için motorlu taşıtlar vergisi ödenmesi gerekmez?

1-Genel ve özel bütçeli idareler, sosyal güvenlik kurumları ile il özel idareleri, belediyeler, köy tüzel kişilikleri ve Türkiye Kızılay Derneği adına kayıt ve tescil edilen taşıtlar

2- Karşılıklı olmak şartı ile, yabancı devletlerin Türkiye'de bulunan elçilik ve konsolosluklarıyla, elçi, maslahatgüzar ve konsoloslarına, elçilik ve konsolosluk memurlarına ve ait taşıtlar,

3-Sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malul ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtlar.

4-Hurdaya çıkmış araçlar.(Aracın geçmiş dönemlere ait borcu olmamak kaydı ile)

5- Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal eden bankalara, tasfiyeleri Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu eliyle yürütülen müflis bankaların iflas idarelerine ait taşıtlar.

Motorlu Taşıtlar Vergisini Kimler Ödemez?

Motorlu taşıtlar kanununa göre genel bütçeye dahil yani devlete ait il özel idaresi ile belediyelere ait taşıtlar Motorlu Taşıtlar vergisinden istisnadır.

Ayrıca karşılıklı olmak şartlı ile yabancı elçiliklere, konsolosluklara ait araçlarda da motorlu taşıtlar vergisi istisnası vardır,

Bunların haricinde %90 ‘dan fazla özrü olan kişilerin kullandıkları araçlarla ilgili, malul ve engellilere özel tertibatlı araç olmak kaydı ile motorlu taşıtlar vergisi MTV istisnası söz konusudur.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna yani TMSF’ye devredilenlerle iflas idaresine devredilen bankalara ait taşıtlarla ilgili yine Motorlu taşıtlar vergisi istisnası mevcuttur.

Genel Olarak Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnaları Yukarıda Bahsettiğimiz Gibidir.


Ancak; Bir araç Trafiğe kayıt olmuş ise bu aracın motorlu taşıtlar vergisi ödeyememesi için mutlaka hurdaya çıkması gerekmektedir. Hurdaya çıkması için ise mutlaka motorlu taşıtlar vergisini yani MTV ödeme yapmış olması gerekmektedir.

Yani aracı hukuken öldürmeniz gerekmektedir.Aksi takdirde motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti ömür boyu devam eden bir borç türüdür.

GİB Resmi Sitesinden Araç Vergi Borcu (MTV) Sorgulaması İçin Tıklayınız

GİB Ana Sayfa Girişi İçin Tıklayınız

Konular