2018 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi 1.Taksit Ödeme Dönemi Başladı mı?
Motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) bu yıla ilişkin birinci taksit ödeme dönemi başladı.
2018 Yılı Motorlu Taşıtlar Vergisi 1.Taksit Ödeme İşlemi için Tıklayınız
Gelir İdaresi Başkanlığının (GİB) internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, mükellefler 2018 yılı MTV ilk taksit ödemesini, Başkanlığın internet sayfası aracılığıyla kredi ve banka kartlarıyla yapabilecek.
Söz konusu ödeme ayrıca GİB mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların internet bankacılığı ve banka şubeleriyle ilgili vergi daireleri üzerinden de gerçekleştirilebilecek.
İnternet üzerinden yapılacak ödemelerde herhangi bir mağduriyetin oluşmaması için, tarayıcıya "www.gib.gov.tr" ya da bankaların resmi internet adreslerinin yazılarak giriş yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.
Motorlu taşıtlar vergisi her yıl ocak ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeniyor.
Motorlu taşıtlar vergisi ne zaman ödenecek 2018 yılına girdiğimiz bu günlerde önem taşıyor. Araçlarımız üzerinden ödediğimiz vergi anlamına gelen Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) olarak bilinmektedir. Araç sahiplerinin yılda 2 kere ödemekle yükümlü oldukları vergi türü olan MTV, her araç türü için farklı bir hesaplama yolu içermektedir. Mtv sorgulama nereden yapılacak? Yıl içerisinde Ocak ve Temmuz ayları içerisinde ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisinin 1. Taksiti Ocak ayı içerisinde ödenmektedir. MTV borç sorgulama işlemini haberimizdeki linkten öğrenebilirsiniz. Yeni yılın ile birlikte araç sahiplerinin ödeyeceği MTV’de belli oldu. 2018’de Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar olacak? Motorlu taşıtlar vergisinin ödeneceği fiyatlarda belirleyici nokta aracın türüdür. Otomobil, minibüs, motosiklet, otobüs, kamyon, tır ve buna benzer türde olan araçlarda MTV farklı fiyatlar içermektedir. 2018 Motorlu taşıtlar vergisi fiyatları ve MTV son ödeme tarihi ile ilgili detaylı bilgi haberin devamında.
MTV MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ FİYATLARI BELLİ OLDU
Motorlu taşıtlar vergisi fiyatları belli oldu. 2018 yılında ödenecek olan MTV fiyatları belli oldu buna göre 2018 yılında ödenecek olan MTV vergi miktarı aşağıdaki tabloda yer almaktadır. MTV nasıl ödenir, nereden ödenir? Motorlu Taşıtlar Vergisi ödemeleri anlaşmalı bankaların kredi kartlarıyla ya , Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi üzerinden yapabilir. İnternet Bankacılığı, Vergi Daireleri, Banka Şubeleri ve Gelirler İdaresi Başkanlığı Web Sitesi aracılığı ile yapabilmektedir. Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama işlemine temel alınacak şeyler; otomobil ve motosikletlerde aracın yaşı ve silindir hacmine göre bir vergi hesaplama yapılırken, otobüslerde aracın yaşı ve oturma kapasitesi, kamyonlarda da aracın yaşı ve azami toplam ağırlığı dikkate alınmaktadır. Motorlu taşıtlar vergisi Gelirler İdaresi Başkanlığı tarafından farklı bir uygulama olmadığı sürece 1. taksit ödeme son günü Ocak ver 2. taksit ödeme son günü olarakta Temmuz olarak belirlenmiştir. MTV borcu sorgulama işlemi nasıl yapılır? MTV borç sorgulama yapmak için aşağıdaki ilgili linkleri
2018 MTV MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TABLOSU
MTV ÖDEMESİ HANGİ BANKALARA ÖDEME YAPILABİLİR
AKBANK T.A.Ş.
AKTİF YATIRIM BANKASI A.Ş.
DENİZBANK A.Ş.
FİNANSBANK A.Ş.
T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.
HSBC BANK A.Ş.
TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O.
TÜRKİYE Garanti Bankası A.Ş.
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.
MTV İSTEYEN KREDİ KARTI İLE ÖDEYEBİLİR
Ayrıca vatandaşlar Akbank, Asya Katılım Bankası, Denizbank, Finansbank, HSBC, Ziraat Bankası, TEB, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ile Yapı ve Kredi Bankası'nın internet şubesi üzerinden de MTV ödemelerini kredi kartlarıyla gerçekleştirebilecek.
ARACINIZIN YAŞINI HESAPLAMANIN YOLU
Aracınızın yaşını ilgili MTV ödemesinin ait olduğu yıldan, aracınızın modelini çıkartıp sonuca 1 ekleyerek bulabilirsiniz.
Örneğin; 2013 model bir aracınız varsa 2016 yılı MTV ödemesi için araç yaşını (2016-2013+1=4) olarak seçmelisiniz.
MTV NEDİR?
Araç sahipleri her yıl yılda iki kez olmak üzere Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemekle yükümlüdür. Kara taşıtlarının dışında uçak, helikopter ve motorlu deniz taşıtları da bu vergiye tabi olan araçlar arasında yer alıyor.
MTV, Karayolları Trafik Kanunu’na istinaden trafik şubelerine kayıtlı bulunan motorlu taşıtlar bu vergiye tabirdir. Motorlu araçların trafik sicil kaydı başladıktan sonra ödenmeye başlanan bu vergi, bu sicil kaydı silinene kadar ödenmeye devam eder.
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ilk taksiti Ocak ayında, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenir. İlk altı ay içinde kaydı silinenler, ikinci 6 ayın vergisini, ikinci ayda kaydı silinen araçlar ise bir sonraki yıldan itibaren bu vergiyi ödemezler.
Bu verginin hesaplanmasında aracın, otomobil, motosiklet, minibüs, otobüs, kamyon, tır ve benzeri gibi tür özellikleri dikkate alınır. Otomobil ve motosikletlerde aracın yaşı ve silindir hacmine göre bir vergi hesaplama yapılırken, otobüslerde aracın yaşı ve oturma kapasitesi, kamyonlarda da aracın yaşı ve azami toplam ağırlığı dikkate alınarak bir hesaplama yapılır.
Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin ödemesi ise aracın bağlı bulunduğun il veya ilçedeki vergi dairelerine yapılır. Vergi dairelerinin yanı sıra anlaşmalı olan bankalar üzerinden de ödemeler gerçekleştirilebilir.
İnternet bankacılığı kullananların dikkat etmesi gereken bir konu var. Bankalar, internet şubesi ile ödeme kabul ediyor; fakat e-dekontlar vergi makbuzu yerine geçmediği için kişilerin banka şubesinden tahsilat makbuzu almaları gerekir.
Bu vergilerin geciktirilmesi durumunda, araç sahiplerine bir ceza uygulanır. Yılın ilk taksiti ödenmediğinde, ikinci taksitte ilk olarak önceki borçlar tahsil edilir. Eğer araç sahibi hiçbir vergi ödemesi yapmamışsa, ilk olarak araç sahibi bir mektupla uyarılır, sonrasında halen ödeme işlemi gerçekleşmezse Maliye Bakanlığı’nın yeni uygulamasıyla, araç sahibinin banka hesaplarına bir haciz konarak tüm ödenmemiş vergilerin tutarı tahsil edilecektir.
Konular
- Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
- Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
- Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
- Suyla çalışan araba var mıdır?
- Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
- Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
- Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
- Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
- Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
- EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
- Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
- Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
- Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
- Elektrikli araçlara MTV indirimi
- Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
- Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
- Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
- Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
- Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
- Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
- Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
- İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
- Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
- Yerli otomobilde devlet ortak mı?
- Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
- Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
- Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
- Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
- İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
- Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı