Motorlu Taşıtlar Vergisinin tebliğ edilmesi gerekir mi?



Motorlu taşıtlar vergisi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından her yıl Ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş sayılır. Tahakkuk ettirilen vergi, ayrıca mükellefe tebliğ olunmaz ve vergi tahakkuk ettirilen günde tebliğ edilmiş sayılır.

Sözü edilen hükümlere göre; kanunen tahakkuk etmiş olan motorlu taşıtlar vergisinin mükellefine, ayrıca ihbarname ile duyurulmasına gerek bulunmadığından; tahakkuk işleminin iptali istemiyle açılacak idari davanın, verginin tahakkuk etmiş sayıldığı tarihi izleyen günden itibaren işlemeye başlayan otuz günlük dava açma süresi içerisinde açılması gerekmektedir.

Yıl içinde vergi miktarlarında bir değişiklik olması halinde, bu değişikliğe göre ödenecek vergi; değişiklik, takvim yılının ilk altı ayında yapılmış ise takip eden son altı aylık dönemin başında, son altı ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başında tahakkuk ettirilmiş sayılır.

Şu kadar ki, tahakkuk ettirilmesi gereken motorlu taşıtlar vergisinin eksik tahakkuk ettirilmesi veya hiç tahakkuk ettirilmemesi halinde, bu vergi ilgili vergi dairesi tarafından ikmalen tarh edilir.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödeme Mükellefiyeti Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Mükellefiyeti, motorlu kara araçlarında aracın trafik siciline tescil edilmesi ile başlar.

Ancak, araç trafik siciline yeni kayıt ve tescil edilecek araç ise ve takvim yılının ilk 6 ayı içinde alınmış ise; takvim yılı başından; son 6 aydan sonraki bir zamanda alınmış ise, son 6 aylık dönemin başından itibaren başlar

Şayet araç trafik siciline kayıt ve tescilli olup da, devir veya temlik sonucu el değiştiriyorsa; bu devir ilk altı ay içinde yapılıyorsa takip eden son altı aylık dönemin başından, son altı ay içinde yapılıyorsa takip eden takvim yılı başından yani bir sonraki yıldan itibaren başlar.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Mükellefiyeti, motorlu araçların kayıtlarının sicilden silinmesi sona erer. Ancak; kayıttan silinme, ilk altı ay içinde yapılıyorsa takip eden son altı aylık dönemin başından, son altı ay içinde yapılıyorsa takip eden takvim yılı başından yani bir sonraki yıldan itibaren başlar.

Motorlu Taşıtlar Vergisini Zamanında Ödememenin Cezası Nedir?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Ocak ve Temmuz ayında iki eşit taksitte ödenir. Motorlu Taşıtlar Vergisinin zamanında ödenmemesi halinde her ay için aylık %2.5 aylık gecikme zammı ödeme durumu söz konusu olur.Ayrıca bu verginin ödenmemesi halinde ilgili vergi dairesince verginin tahsili için aracın haczi yoluna gidilerek araç bağlanabilir.

Kasko Sigortası Değerine Göre Motorlu Taşıtlar Vergisi Tutarı Nasıl Hesaplanır?

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinde yer alan (I) sayılı tarifedeki otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için yıllar itibarıyla uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının kasko sigortası değerlerinin % 5’ini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademede bulunan taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanacaktır.

GİB Resmi Sitesinden Araç Vergi Borcu (MTV) Sorgulaması İçin Tıklayınız

GİB Ana Sayfa Girişi İçin Tıklayınız

Konular