Kilometresi düşürülmüş araçları nasıl anlayabiliriz?
Günümüzün araçlarımızla ilgili en büyük sorunlarından bir tanesi araçların kilometre sayaçları ile oynanarak kilometre düşürülmesi olayıdır.Kimse kilometresi düşürülmüş bir araç almak istemez. Hepimiz düşük km'li düzgün kullanılmış, bakımları tam, hasarsız araçlar almak isteriz ki bu çok normal bir durum. Ama çevremize baktığımızda birçok araç olması gerektiği gibi hareket halinde ve km leri ilerlemekte.
Kilometre düşürülme olayının temelinde bizlerde oluşan 100 bin altı kilometre takıntısı olmasıdır. Bu takıntı sanırım bizlere has bir olay ve illa düşük km olsun, bakımlı olsun, kazasız olsun garajda yatsın çok kullanılmasın, bir de ucuz olsun isteyen iyi niyetli alıcıların yüzünden, kötü niyetli kişilere gün doğmakta. Bu km düşürme olayı dürüst olmayan satıcıların en sık başvurduğu en karlı ve en basit yöntemdir. Tabi ki herkesin aradığı bu özelliklerde araçlar çevremizde nadir de olsa vardır, çoğu küçük şehirlerdedir. Ama böyle araçları bulmak samanlıkta iğne aramak gibidir. Büyük şehirlerde ise bu olasılık çok daha azdır.
Araçların kilometresi nasıl düşürülür?
Araçlar çok kısa süre içerisinde basit bir işlemle istenilen cazip kilometreye getirilebilir. Elektronik sayaçlı araçlar bilgisayara bağlanarak programlar ile veya içerisindeki çiplerin yazılımları değiştirilerek, mekanik sayaçlı araçlar manuel olarak sökülür ve km'ler değiştirilir. Bazı araçlarda da gösterge ekranı değiştirilerek daha düşük km'li sayaçlar takılır. Bilgisayar veya cihaz yardımı ile düşürme çok ucuz bir işlemdir.Parça değişimi daha külfetli olur. Bazı araçlarda kronik hatalardan dolayı arızalanan gösterge ekranları servislerde yenileri ile değiştirilir ve istemeden de olsa km hatalı görünür. Ama bize güven veren kısmı bu işlemin yetkili servis kayıtlarında görünüyor olmasıdır.
Kilometre düşürüldükten sonra neler yapılır?
Düzgün kullanılmış bakımları tam ve eksiksiz yapılmış, çoğu zaman uzun şehirlerarası yollarda kullanılmış, hırpalanıp yorulmamış araçlar, aracın marka ve modeline göre değişen 200-350 bin km'lere kadar kolay kolay yıpranmaz içi temiz olur motoru aşınmaz. Bu araçlara en büyük örnek şirketlere filo olarak alınmış veya kiralanmış ve iş icabı çok dolaşan araçlardır. Bu araçlar sıfır olarak alınır 2-3 yıl kullanılır ve filo olarak tekrar satılır ya da yenileri ile değişim sağlanır. Kiralama şirketleri veya bayiler bu araçları satışa çıkarır ve hepsi uygun fiyatlarla ihale yolu ile satılır. Veya kullanıcılar tarafından düzgün kullanılmış ama zaman içinde km'si ilerlemiş araçlar da bu şekilde alınır ve bu işlemlere tabi tutulur. Bu araçlar kötü niyetli satıcılar tarafından alınır ve hemen kilometreler düşürülür, içi temizlenir aracın yaşı henüz genç olduğundan veya içi çok düzgün ve aşınmamış olduğundan aracın çok kilometre yaptığı kimse tarafından düşünülmez.
Bunu fırsat bilen çoğu dürüst olmayan satıcılar, al-sat yapanlar ve bazı oto galerileri bu tür araçları kilometresininyüksek olduğunu bahane ederek veya toplu olarak uygun fiyata bu araçları alırlar, aracın kayıtlarını inceleyerek kolay ulaşılabilen en son kaydın yakınları bir kilometreye düşürüp aracı düşük kilometre diye çok cazip karlar ile yüksek fiyatlara alıcıyı yanıltıp kandırarak başkalarına satarlar.
Tabi ki bu kilometre düşürme olayını çok usta bir şekilde düzenli olarak düşürüp anlaşılmayacak şekilde ayarlabilen ticari olarak kullanılmış araçlar da mevcut, bu gibi araçlara da çok dikkat etmek gerekir, bu araçları servis ve muayene kayıtlardan anlamak çok zordur. Araç sahibi aracını her bakım öncesi, muayene öncesi, km kaydı olan tüm işlemlerden önce km'yi düşürerek kayıtlara düşürülmüş km leri işletir ve kayıtlardan anlamak imkansız hale gelir.
Peki kullanıcı olarak bu kilometresi düşürülmüş araçları nasıl anlayabiliriz?
1-Mümkünse almayı düşündüğünüz aracı ilk sahiplerinden almaya özen gösteriniz.
2-Alacağınız aracın yetkili servis kayıtlarını kesinlikle inceleyiniz.
3-Almayı düşündüğümüz aracın tüm yetkili- özel servis bakımları ve en son servise girdiği kilometre kayıtları incelenmelidir.
4-Araçların plaka ve şasi numaralarından 5664 sorguları yapılmalıdır. Ulaştırma bakanlığının TÜV-TÜRK muayene kayıtları görülmelidir. Dikkatle incelenmelidir gözden kaçırmalar olabilir.
5-E devlet sisteminden aracın plakası ile en son alınıp satıldığı tarihi gösteren tescil tarihi görülmelidir.
6-Sigortacınızdan aracın bilgileri verilerek gerekli sorgulamalar yapılmalı ve kaçıncı sahibi olacağınız öğrenilmelidir. Kısa sürede alınmış ve satılıyor ise al-sat yapan veya bir galericinin elinden geçtiği düşünülmelidir.
7-Aracın iç donanımı iyice incelenmelidir, direksiyon aşırı yıpranmış, vites topuzu yıpranmış, yırtılmış, vites ve direksiyonda boşluk ve dengesizlik varsa ve araçların kilometresi düşük ise şüphe edilmelidir.
8-Aracın debriyaj fren ve gaz pedalları yıpranmış, vites aksamı boşluk yapmış ise şüphe edilmelidir.
9-Aracın şöför koltuğu çökmüş ve süngeri yıpranmış, ön göğüs kısmı yıpranmış ise ve araç içinden de çok ses yapıyorsa şüphe edilmelidir.
10-Yeni araçlarda ön kaputunda tamponlarda boya yok ise ve çok yoğun taş izi varsa km den şüphe duyulabilir ama bu net bir gösterge değildir.
11-Aracın teyp, klima, ışıklandırma, cam açma kapama ve diğer aksamları silinmiş ve yıpranmış ise şüphe duyulmalıdır.
12-Aracın kapı döşemeleri, iç döşemeleri, iç açma kapama kolları aşırı derecede yıpranmış ve yırtılmış ise bize bir işaret olabilir.
13-Aracın içi, döşemeleri, olması gerektiğinden çok daha kirli ve yıpranmış ise şüphe edilmelidir.
14-Aracı kullandığımızda aracın ön takımlarından ve diğer yürüyen sistemlerinden çok kötü vuruntular ve sesler geliyor ise km düşük görünüyorsa kilometreden şüphe duyulmalıdır.
15-Aracın beygir gücü test yapıldığında gereğinden düşük çıkıyorsa aracın kilometresinden şüphe edilebilir.
16-Araç yağ eksiltiyor, yağ yakyor(egzosttan mavi duman atıyor) ve motorundan subap ve yatak vuruntusu geliyorsa kilometreden şüphe duyulmalıdır.
17-Aracın yaşı ilerlemiş (10 yaş veya üstü) ve hala kilometresi 150 binin altında ise, satıcı ilk veya ikinci sahibi değilse aracın arada galerici veya alım satımcı sahibi olmuşsa kesinlikle ve kesinlikle şüphe duyulmalıdır.
18-Araç şirket tarafından kullanılmış ise ve sigorta kayıtlarında görünüyorsa km düşürülmüş olma ihtimali çok yüksektir.
19-Al- sat yapan kişilerden ve bazı galerilerden alınan araçlarda kesinlikle şüphe duyulmalıdır.
Bu göstergeler ışığında aracın genel durumu bizlere çok net bilgiler verebilir. Birazcık dikkat ile bu tür araçlardan uzak durabiliriz. Şunu da unutmamak gerekir ki 5 yaşının üstünde olan araçların %35-%40 gibi bir bölümünün kilometrelerinin oynanmış olduğunu unutmamak gerekir aracın yaşı büyüdükçe bu yüzde giderek artmaktadır. İnternet sitelerinde baktığımızda nedendir 15 yaş civarı tüm araçların kilometresi 150 bin civarıdır. Ama gerçekte çevremize baktığımızda bu araçlar sürekli hareket halinde ve kilometre yapmakta. Kesinlikle olamaz dememek lazım bu yaşlarda kilometresi düşük araçlar elbet vardır ama bu tür araçları alırken kesinlikle iki kere düşünmemiz ve iyi araştırmamız gerekir.
Aldığımız aracın kilometresi düşürülmüş ise ne yapılmalıdır?
İlk olarak kafamızdaki 100 bin kilometre takıntısından vaz geçmemiz gerekmektedir. Başımıza ne gelirse bu takıntıdan geldiğini unutmayınız. Unutulmamalıdır ki araçların kilometre kayıtları ile oynamak bir suçtur ve bilinmelidir ki artık yasalar gereği araçların kilometrelerini düşürmek nitelikli dolandırıcılık olarak görülmektedir yasal cezaları vardır. Anlaşıldığında veya ıspat edildiğinde bir cezası olduğu unutulmamalıdır. Bu tür araç alan ve sonradan farkına varan kullanıcılarımız da mahkeme kanalı ile hakkını kesinlikle savunmalıdır. Aldığı aracı satıcı kişiye geri verip tüm masraf ve parasını talep edebilir.
Konular
- Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
- Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
- Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
- Suyla çalışan araba var mıdır?
- Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
- Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
- Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
- Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
- Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
- EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
- Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
- Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
- Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
- Elektrikli araçlara MTV indirimi
- Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
- Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
- Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
- Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
- Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
- Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
- Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
- İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
- Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
- Yerli otomobilde devlet ortak mı?
- Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
- Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
- Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
- Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
- İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
- Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı