Trafik sigortasına tavan fiyat uygulaması gelecek



Zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyatı önlemeye dönük çalışmalar hız kazandı. 'Kusur indirimi' uygulaması yürürlüğe girdikten sonra fiyatlar yine düşmezse 'tavan' fiyat uygulaması masaya yatırılacak.

16.5 milyon taşıt sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında yüksek fiyatı önlemeye yönelik çalışmalar devam ederken, ekonomi yönetiminin yol haritası netleşti. Öncelikli olarak sigorta şirketlerini rahatlatacak kusur indirimi uygulaması geri getirilecek. Ardından sigorta şirketlerinin uzun süredir pahalı poliçeye gerekçe gösterdiği standart hesaplama yöntemi Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılacak değişiklik ile kalıcı hale gelecek. Sonrasında Hazine Müsteşarlığı prim oranlarını takip edecek. Bu düzenlemelerin ardından fahiş fiyatların devam etmesi halinde ise tavan fiyat uygulaması gündeme gelecek.

ZARAR DOĞRU DEĞİL

Sigorta şirketlerinin yüksek fiyata gerekçe gösterdikleri zarara ilişkin değerlendirmelerin tam olarak gerçeği yansıtmadığını dile getiren üst düzey bir ekonomi yetkilisi "2006 yılından 2015 Eylül ayı sonuna kadar yaklaşık 10 yıllık dönemde 344.6 milyon TL net gelirleri otaya çıktı" diye konuştu.

ŞİMŞEK: SORUNUN KÖKENİNE İNİYORUZ

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortasına yönelik düzenleme hazırlıklarına ilişkin soru üzerine, bu konudaki çalışmanın başladığını, Hazine Müsteşarlığı'nın taslak tasarı üzerinde çalıştığını, yakında Bakanlar Kurulu ve Meclise getireceklerini söyledi. Yapılacak düzenleme için sorunun kökenine inilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: "Sorunun kökeni çok boyutludur. Bunlardan bir tanesi, kusurlu sürücülerin dikkate alınması gerekiyor. Bu önemli bir husustur. Sistemin yükleriyle, masraflarıyla öngörülebilir olması lazım. Yılda 1.2 milyon kaza oluyor Türkiye'de. Bu kazalarda yaklaşık 3 bin 500 vatandaşımız hayatını kaybediyor, 10 binin üzerinde vatandaşımız yaralanıyor. Bunların hepsinin sisteme getirdiği etkiler var, yargı kararları var. Sistemi bir bütün olarak daha öngörülebilir hale getirerek ve riski düşük olanlara daha düşük primle sistemi iyileştirmemiz gerekiyor. Burada 'primler çok yüksek, zorla aşağı indirelim' gibi popülist bir yaklaşım yok."

Konular