Araç alırken 5664 hasar raporları nasıl değerlendirilir?



Gündelik hayatta kullandığımız araçların sürekli araç alım ve satımı yapılmaktadır, bu kullandığımız, aldığımız ve sattığımız araçlar doğal olarak trafiğin içinde zamanla hasar görüyor ve mecburen onarılıyor. Bu olağan bir durumdur, siz kaza yapmasanız veya kazada suçsuz olsanız da bir şekilde kazaya taraf olabiliyoruz.Tamirat da kaçınılmaz hale geliyor.

Tek kalemde yazılan meblağ bizim için belirleyicidir. Halk arasında çok sık karşılaştığım sorulardan birisi de "aracın toplamda şu kadar hasarı var alınır mı?" gibi sorulardır bizim için hasarların toplamı değil tek kalemde yazılan miktarın ne kadar büyük olduğudur.

Aracın kayıtlı hasar sayısının fazla olması önemli midir?

Tramer raporlarında görünen hasarların sayısının fazla olması bize kesinlikle aracın kötü ve kazalı olduğu çağrışımı yapmamalıdır. Örneğin almayı düşündüğümüz aracın toplamda 10-15 adet hasarı olabilir ama içinde barındırdığı miktarlar 300 - 500- 1000 veya 2500 tl civarına kadar küsüratlar ise hiç sorun olmaz. Bunun sebebi aracın ufak tefek dokunma veya sürtünmelerden kaynaklı basit, ciddiye alınmayacak çizik ve çöküklerin ayrıca kırık parçaların onarıldığı ve boyandığı manasına gelir. Aracın genel bütünlüğünü bozmayan zararsız olan bu tür tamiratlar önemsizdir.

Her şeyi kulaktan dolma ve hatalı öğrendiğimiz için çoğu kişi bu hasarların toplamını dikkate alır ve alışverişten vazgeçer. Bu çok yanlış bir durumdur,ufak tefek hasarların toplamı bizi yanıltır. Artık ortalama bir aracın bile tek farı veya yan aynası çatlasa-kırılsa en az 500 tl civarı bir parça fiyatı çıkıyor, bunun tamirat ve işçilik masrafları da eklenince 700-800 tl gibi bir meblağ sigorta kayıtlarına yansıyor. Ama kişiler bunu hasar olarak algılıyor, bu tamamen yanlış bir düşüncedir ve bu kanıyı aşmamız gerekir.

Tek kalemde ne kadar miktarlı hasarlı araç alınabilir?

Almayı düşündüğümüz aracın hasar kayıtlarında tek kalemde aracın marka ve modeline göre değişebilen miktarlar farklılık yaratır. Orta sınıf araçlarda 15 bin tllik hasar ağır hasar anlamına gelirken daha yeni ve lüx araçlarda 15 bin tl önemsiz bir hasar anlamına gelir. Bu miktarı değerlendirirken aracın rayiç bedelini ve hasar tarihindeki aracın ederine göre hasar miktarını kıyaslayarak hasar hakkında bilgi edinebiliriz ve pert veya ağır hasarı olan araçlardan uzak durarak, hasar bedeline göre kararımızı vermeliyiz. Ayrıca araçların hasar bedellerinin hangi kalemlerden kaynaklandığını hangi onarımların ve parça değişimlerinin yapıldığını öğrenmek için yetkili servislerden tamiratın fatura ve tutanaklarını görmek çok önemlidir. Bunların hepsini göz önünde bulundurmak ve aracı ona göre değerlendirmek gerekir. Sigortacımızdan da aracın hasar geçmişinde aracın pert veya ağır hasarlı olup olmadığına dair kayıtlar görünebilir bunun da sorgusunu yapmak şarttır.

Almayı düşündüğümüz aracın hasarlarının resimlenmiş veya videoya alınmış olması da bizim için önemlidir. Siz siz olun mümkün olduğunca her tür hasarınızı küçük büyük demeden resimlerle belgeleyin ve satarken alıcıya bunları gösterin ki akılda kalabilecek her tür soruya cevap olabilsin.

Tramer kayıtlarındaki kilometre ve muayene bilgisi önemli midir?

Tramer sorgusunda gelen kilometre kayıtlarının düzgün doğru ve düzenli olması bizler için önemlidir. Kilometresi geri çekilmiş araç sayısının trafikte çok fazla olması bizlerin daha dikkatli olması gerektiğine bir işarettir. Kilometresi ile oynanmış araçları almamak en doğru seçenektir ama araçlar kazasız veya düzgün ise çok uygun fiyatlı olmak koşulu ile alınabilir.

Sel hasarlı araçlar alınabilir mi?

Sel hasarlı araçların çoğunun durumu ve hasar bedeli konusu kaza olmadığı için bütünlüğünde bir sıkıntı yoktur ama araçların elektronik devrelerine ve motorunun içine kaçan su bunların arızalanmasına sebep olacağından çok güvenmemek gerekir. Özellikle denize düşmüş araçlarda tuzlu olan deniz suyu çok ciddi elektronik hasarlara, korozyon ve çürümelere neden olur, bunu hiç unutmamak gerekir. Yine en doğrusu mümkün olduğunca uzak durmaktır.

Aracın hasarı tramer kayıtlarında görünmüyorsa ne yapmalıyız?

Bir de bazı araçların hasarları hiçbir sigorta kaydına girmeden, kullanıcının kendi cebinden yaptığı durumlar vardır ki hiçbir kayıtta görünmez. Bu gibi hasarlara çok dikkat edin. Bu hasarlar çok ağır kazalardan kaynaklanabilir ve hiçbir yerde görünmediği için kandırılabilirsiniz. Almayı düşündüğünüz aracı güvendiğiniz ehil bir ustaya, ekspertiz merkezlerine ve yetkili servislere gösterip rapor almadan satın almayınız.

Konular