Filo kiralamada araç çalınmalarına karşı önlem
İki yıl önce piyasadaki 450 aracı çalınan filo kiralama sektörü, araç çalınmalarına karşı önlem almak için çalışma başlattı. TOKKDER öncülüğünde kurulacak bir platform üzerinde Kara Liste hazırlayacak olan sektör temsilcileri, şüphe içeren durumlarda sistem üzerinden sorgulama yapabilecek.
2014 yılında iki ay içerisinde tam zamanlı olarak 450 aracı çalınan filo kiralama sektörü, araç çalınmalarına karşı önlem almaya başladı. Şirket bazında alınan önlemlerin yanı sıra sektörde bazlı çalışmaların da hızlandığı gözlenirken, Tüm Oto kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) öncülüğünde bir araya gelen sektör temsilcileri Kredi Kayıt Bürosu işbirliği ile bir platform kuruyor. Platform çerçevesinde bir Kara Liste oluşturmaya hazırlanan sektör temsilcileri, şüphe içeren durumlar için gerek duyulduğunda sisteme girerek firmalar ile ilgili sorgulama yapabilecek. Sektörün iki yıl önceki olaydan büyük ders çıkardığını belirten Multicar Yönetici Direktörü Bahadır Yalçın, müşterileri belirlerken artık daha dikkatli davrandıklarını açıkladı. Bahadır Yalçın, "MultiCar olarak mesela araç takip sistemlerini daha gizli teknolojiler ile geliştirmeye çalıştık. Bunun yanı sıra müşterilerimizden ekstra teminatlar istemeye başladık. Teminat karşılığını çok artırdık. Kısacası biz de sektörümüzdeki diğer şirketler gibi önlemler alıyoruz. Ancak bunlar yeterli olmayabiliyor. Esas önlemi sektör kuruluşları olarak alıyoruz. TOKKDER öncülüğünde oluşturulacak platform, araç çalınmalarına karşın sektörün elini güçlendirecek" dedi.
SEKTÖRÜN YILLIK CİROSU 18 MİLYON TL'YE DAYANDI
Filo kiralama şirketlerinin 270 bin adetlik bir araç parkı bulunduğuna dikkat çeken Bahadır Yalçın, "özel sektörde bulunan 2.5milyon aracın yüzde 10 kısmına hitap ediyoruz. Yıllık 18 milyon TL'lik bir ciro üreten sektörümüz için Pazar oldukça açık" dedi. Sektörün gelişimini engelleyen en büyük sorunun belirli bir regülasyonu bulunmaması olduğunu ifade eden Yalçın, "Regülasyon olmaması neticesinde yaşadığımız en önemli sorun ise araç çalınmaları. Araçlarımız çalışması durumunda, aracımızı karşımızda görsek bile, yedek anahtarımız olduğu halde alamıyoruz. Kendi kanunumuz olmadığı için, mevcut kanuna göre siz bana arabayı vermediğiniz sürece benim almam mümkün değil" dedi.
KARA LİSTE OLUŞTURULACAK
Geçen yıl filo sayısı anlamında yüzde 32, müşteri anlamında ise yüzde 65 büyüme kaydettiklerini açıklayan Bahadır Yalçın, "Şu an 525 kurumsal müşteriye hizmet veriyoruz. Bu yıl sonuna kadar bu sayıyı 700'e çıkarmayı hedefliyoruz" dedi. Sektör olarak iki yıl önce yaşadıkları araç çalınmaları olayından ders aldıklarını ve müşterileri belirlerken artık çok daha dikkatli olduklarını vurgulayan Bahadır Yalçın, "filo ve günlük kiralama şirketleri dahil 110 üyesi bulunan TOKKDER de araç çalınmalarına karşı önlem hazırlığı içerisinde. Sektör kendi içerisinde bir iletişim sağlamak amacıyla bir koordinasyon birimi kurmaya karar verdi. Bir Kara Liste olsun istiyoruz. Dernek üyesi firmalar bir vaka olduğunda sisteme girerek, inceleme yapabilsinler. Oluşturulacak platform Kedi Kayıt Bürosu işbirliği ile yapılıyor. Birkaç ay içerisinde platformun kurulmuş olmasını bekliyoruz
Konular
- Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
- Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
- Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
- Suyla çalışan araba var mıdır?
- Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
- Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
- Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
- Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
- Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
- EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
- Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
- Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
- Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
- Elektrikli araçlara MTV indirimi
- Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
- Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
- Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
- Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
- Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
- Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
- Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
- İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
- Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
- Yerli otomobilde devlet ortak mı?
- Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
- Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
- Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
- Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
- İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
- Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı