Aracınıza uzun yol bakımı ve yapılması gerekenler
Artık yaz geldi okullar kapandı ve tatil başladı. Birçoğumuz özel aracımızla tatile çıkacağız ve uzun yol yapacağız, kendi can güvenliğimiz ve aracımızın sağlığı bakımından uymamız gereken kurallar, yapmamız gereken önemli kontroller ve bakımlar var. Trafikte kendimizi düşündüğümüz kadar aracımızın dışındaki akan hayatı ve çevreyi de düşünmemiz gerekiyor. Aracımızı servise götürüp önemli kontrol ve bakımları yaptırmamız gerekiyor.
Peki uzun yol öncesi nedir bu bakım ve kontroller; bu bakımların ilki serviste yapılacaklar ve ikincisi kendimizin yapabileceği kontrollerdir.
SERVİSTE YAPILACAK BAKIM VE İŞLEMLER
1-Aracımızın lastiklerinin ne durumda olduğuna bakılmalıdır. 5 yıldan eski lastiklerin değişmesi gerekmektedir. Lastiklerimizin diş ve kanal derinliği 3 mm den fazla olmalıdır. Lastiklerimizde baloncuk oluşmuş ise kesinlikle yenisi ile değiştirilmeli ve yedek lastik kontrol edilmelidir.
2-Aracımızın ön düzen ayarları (rot-balans-kamber-kaster) yapılmalı ve ön takımdaki boşluk ve vuruntular rotlar, rotiller, tablalar, akslar, salıncaklar ve fişekler kontrol ettirilmelidir.
3-Aracımızın, amortisörleri, amortisör takozları ve diğer süspansiyon sistemleri incelenmelidir. Patlak amortisörler aracımızda vuruntuya, savrulma ve kaymalara neden olacağı için yenisi ile değiştirilmelidir.
4-Aracımızın fren tertibatı gözden geçirilmeli hidrolik sıvısı tamamlanmalı, gerekiyor ise disk ve balatalar değiştirilmeli veya torna ile taşlanıp düzeltilmelidir.
5-Aracın vantilatör kayışı ve triger kayışı incelenmeli eskimiş aşınmış yaralanmış ve çatlaklar oluşmuş ise yenisi ile değiştirilmelidir.
6-Aracın motor ve şanzıman yağları kontrol edilmeli ve eksik ise tamamlanmalıdır, değişim zamanı gelmiş veya yaklaşmış ise değiştirilmelidir. Hava ve yağ filtreleri gerekiyor ise değiştirilmeli veya yakın zamanda değişmiş ise hava filtresi basınçlı hava ile temizlenmelidir.
7-Aracımızda lpg sistemi mevcut ise bakımı ve ayarları yapılmalıdır.
8-Aracın soğutma sıvıları ölçülmeli ve eksik ise tamamlanmalıdır, cam suyu doldurulmalıdır, sileceklerve silecek süpürgeleri kontrol edilmeli ve eski ise değiştirilmelidir.
9-Konforlu yolculuk için aracın klima ve havalandırma sistemi kontrol edilmeli ve gerekirse klima gazı bastırılmalıdır, polen filtresi kesinlikle yenisi ile değiştirilmelidir.
10-Aracımızın aydınlatma ve sinyalizasyon ekipmanları gözden geçirilmeli var ise patlak lambalar yenisi ile değiştirilmelidir, hepsinin sağlam ve eksiksiz olduğundan ve çalıştığından emin olunmalıdır. Eğer farlarımızda sararma ve matlaşma var ise aydınlatma zayıf olacağından farların sildirilmesi yeterli olacaktır. Farlarda çatlak ve kırık var ise yenisi veya sağlam çıkması ile değiştirilmelidir.
11-Aracımızın aynaları ve camları gözden geçirilmeli kırık ve çatlak olanlar yenisi veya sağlam çıkması ile değiştirilmelidir.
12-Aracımızın aküsü ölçülmeli ve aracın dinamosunun aküyü şarj edip etmediği gözden geçirilmelidir.
13-Aracımızın ateşleme sistemi incelenmeli buji, buji kabloları eski ise değiştirilmelidir. Yakıt sarfiyatında ve çekişte önemli payı bulunan parçalardır.
14-Aracın tüm göstergeleri ve sigortaları gözden geçirilmelidir arızalı olan sigortalar değişmelidir. Özellikle hararet ve yakıt göstergeleri çok önemlidir, yanlış okuma yapan var ise tamir edilmelidir. Yolda oluşabilecek tatsız durumlara mehil vermemek için bu bakım ve kontroller önemlidir.
KENDİMİZİN YAPABİLECEĞİ BAKIMLAR VE KONTROLLER
1-Aracımızda ilk yardım çantası olduğundan emin olunmalıdır.
2-Aracımızda yedek lastiğin sağlam ve havasının tam olduğundan emin olunmalı, takım ve avadanlıklar (kriko, bijon anahtarı ve varsa şifreli bijon ,tornavida ve pense )araç üzerinde tam ve eksiksiz olarak bulundurulmalıdır
3-Aracımızda çekme halatı ve takozların olduğundan emin olunmalıdır.
4-Aracımızda reflektörlerin ve fosforlu yeleklerin olması önemlidir ve yok ise tamamlanmalıdır.
5-Aracımızda her duruma karşı taşınabilir çok amaçlı elektirikli çakmak pompası ve takviye kablosu bulundurulmalıdır. Bize lazım olmasa bile yolda bir başkasına lazım olabileceği düşünülmelidir.
6-Aracımızın iç ve dış temizliği yola çıkmadan önce yapılmalı, araç içinde kapalı alanda uzun zaman geçirileceği için aracın iç temizliğinin iyice yapılması tozlardan olabileceği kadar temizlenmesi bizler ve özellikle çocuklarımız için çok önemlidir.
7-Aracın emniyet kemerleri ve tertibatı elle teker teker kontrol edilmeli ve sağlam ve çalışır durumda olduğundan emin olunmalıdır.
8-Son olarak yola çıkmadan önce iyice dinlenilmeli, uykulu yorgun ve alkollü yola çıkılmamalı, güvenli sürüş için kurallara tam ve eksiksiz olarak riayet edilmelidir. Dinlenmeden en fazla 4 saat araç kullanılmalı ve en az 30 dk mola verilmeli ve bir gün içinde en çok 8 saat araç kullanılmalıdır. Eğer yolculuğumuz 8 saatten fazla sürecek ise yedek bir sürücü ile dönüşümlü olarak araç kullanılmalıdır. Aracımızda başka sürücü yok ise 8. saatin sonunda bir otel-motel veya misafirhanede dinlenilmelidir. En önemlisi gece yolculuğundan mümkün olduğu kadar kaçınılmalı gündüz yolculuğu tercih edilmelidir.
Konular
- Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
- Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
- Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
- Suyla çalışan araba var mıdır?
- Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
- Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
- Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
- Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
- Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
- EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
- Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
- Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
- Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
- Elektrikli araçlara MTV indirimi
- Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
- Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
- Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
- Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
- Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
- Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
- Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
- İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
- Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
- Yerli otomobilde devlet ortak mı?
- Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
- Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
- Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
- Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
- İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
- Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı