Sigorta şirketlerinin orjinal parça temin etme zorunluluğu var mı?
Çoğumuzun merak ettiği ve etmekte de sonuna kadar haklı olduğu konulardan birisi de sigorta şirketleri hasar durumunda orijinal parça mı yoksa eşdeğer muadil parça mı temin eder?
Aracımızın hasar sonrasında tamiratı hepimiz için çok önem taşır. Herkes aracının orijinal parçalar ile onarılmasını, tamir edilse bile değer kaybına uğramamasın ister ama sigorta şirketleri belli durumlarda eşdeğer parça kullanır.
1 Haziran 2015'ten itibaren hazine müsteşarlığı tarafından garanti altına alınan eşdeğer parçalar artık TSE garantili olmak zorundadır. TSE şartlarına uymayan parçalar kesinlikle kullanılmamaktadır. Kullanılan parçalar TSE garantisi altında olacak ve araç 5 yaşın üstünde ise müşteri eşdeğer parçalara itiraz edemeyecektir.
Araçların yürüyen parçalarındaki hasarlarda kullanılan parçalar oldukça önemlidir. Bazı çin malı yedek parçalar çok kalitesiz olduğundan aracın ve içindeki kişilerin can güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bu parçaların da kontrolü ölçümü ve denetimi TSE tarafından yapılmak zorundadır.
Aracın şartlarının orijinal parça kullanımı için uygun olduğu durumlarda bile bazen sigorta şirketleri orijinal olmayan eşdeğer parçalar gönderebiliyor. Bu durumlarda gelen parçaları red ederek sigorta şirketlerinden orijinal parça istenenmelidir. Bunu sağlayacak olan da tamiratı yapan servistir ve takılacak parçalar hakkında müşterilere servis tarafından bilgi verilmelidir. Bu gibi durumlarda kesinlikle hakkınızı arayınız.
Peki hangi durumlarda orijinal parça temin ederler:
1-Aracın yaşı 5 yaşın altında ise kesinlikle orijinal parçalar ile tamirat yapılmak zorundadır. Ve şirketler bu kurala çok büyük oranda riayet ederler.
2-Araç 5 yaşın üstünde ise ve marka model durumuna göre parçanın eşdeğeri bulunamazsa mecburen orijinal parça kullanılır.
3-Bazı kurumsal otomotiv firmaları aracın yaşı ve durumu ne olursa olsun aracın hasar ekspertizini kendisi yapar ve kendi servislerinde tamamı ile orijinal parçalarla onarım yapar. Sigorta şirketinin eksperi bu durumlarda yetkisiz kalır ve fatura ne olursa olsun sigortadan ödeme yaparlar.
4-Ayrıca orijinal parçanın temininin mümkün olmadığı durumlarda araç yaşı ne olursa olsun eşdeğer parça ile tamirat yaparlar.
Bu şartlarda kazada mağdur olan kişiler, aracının onarımı yapılırken hatalı olan kişinin trafik sigortasının araçlarını tam anlamı ile şartlarının uygun olması durumunda orijinal parçalar ile tamiratının yapılmasını isteme hakkı vardır.
Bu konunun bir istisnası ise, kaskosu olan araçların, müşterinin kasko bedellerinde indirim sağlayabilmek amacı ile aracın herhangi bir nedenden onarımı gerektiğinde eşdeğer parça kullanılabileceğini belirten maddeler eklenebildiği unutulmamalıdır. Bu madde sigorta bedelinde bir miktar indirim sağlayabilir. Lakin tamirat gerekince tamamı ile eşdeğer parçalar kullanılabilir ve müşteri buna itiraz edemez.
Konular
- Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
- Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
- Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
- Suyla çalışan araba var mıdır?
- Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
- Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
- Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
- Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
- Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
- EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
- Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
- Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
- Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
- Elektrikli araçlara MTV indirimi
- Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
- Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
- Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
- Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
- Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
- Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
- Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
- İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
- Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
- Yerli otomobilde devlet ortak mı?
- Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
- Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
- Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
- Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
- İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
- Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı