Eşdeğer parçayla tamir yasalaşıyor



TRAFİK sigortası kapsamındaki araçların, orijinal yerine 'eşdeğer parçayla tamir edilebilmesi' için yasal düzenleme yapılıyor.

Meclise sevk edilen Torba tasarıya buna ilişkin bir madde eklendi. Düzenlemenin, Danıştay'ın aldığı karar sonucu oluşan belirsizliğin kaldırılması için yapıldığı vurgulanıyor.

YERLİ SANAYİYE KATKI

Torba tasarının 24. maddesindeki düzenlemeye göre, hasarın giderilmesi ve tazminatın ödenmesinde belgelendirilmiş parçaların kullanılmasına ilişkin usul ve esaslar, ilgili sigorta genel şartlarında belirlenecek. Maddenin gerekçesinde ise detaylı bir açıklama yapıldı. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 85. ve 91. maddeleri gereğince mali sorumluluk sigortası yaptırmanın zorunlu olduğu belirtilen gerekçede, "Zararın tazmininde çağdaş uygulama, orijinal olmayan belgeli eşdeğer parçaların kullanımına da olanak tanımaktadır. Bu husus sigortacılık ilkelerinin bir gereği olduğu kadar rekabetçiliğin de bir şartıdır. Bu uygulama ile bu parçaların üretimini yapan yerli sanayimize de katkı sağlanmış olacaktır. Bu çerçevede, parça tedarikinde belgelenmiş olmak kaydıyla, parçaların kullanılmasını teminen madde hazırlanmıştır" denildi.

DANIŞTAY KARAR ALMIŞTI

Torba tasarıya bu maddenin eklenmesinin nedeni ise Danıştay'ın Kasım ayında aldığı bir karar. Türkiye Barolar Birliği tarafından, "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları" düzenlemesine açılan davayı değerlendiren Danıştay 15. Dairesi, sigorta şirketlerince karşılanan hasar onarımlarında çıkma ve sökme parçaların kullanılmasına imkan veren maddenin yürütmesini durdurmuştu.

Kararda, orijinal parça yerine takılacak parçalar nedeniyle aracın başka yerinde oluşabilecek bozukluk veya hasarların karşılanması hususunda araç sahipleri ile üreticilerin karşı karşıya gelebileceklerine dikkat çekilerek, "Güvenlik riskleriyle de karşılaşılması söz konusudur. Çıkma ve sökme parçaların sigorta şirketlerince karşılanan hasar onarımlarında sigortalı ya da mağdur onayı haricinde hiçbir şekilde kullanılmamaları kişi ve kamu yararı gereğidir" denilmişti.

Konular