Engellilere sağlanan ÖTV indirimi bedeli ne kadar?



TBMM'ye sunulan ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde yüzde 40 oranında artış öngören yasa tasarısı, sadece araç sahiplerini değil binlerce engelli bireyi de endişelendirdi.

Tasarıda, engellilere sağlanan ÖTV indirimine sınırlama getiriliyor.

Buna göre, engellilere sağlanan ÖTV indirimi bedeli 70 bin liraya kadar olan araçlar için geçerli olacak.
Haliyle bu düzenleme, engelli bireyler tarafından tepkiyle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarının ardından, tasarıda yer alan MTV oranlarındaki yüzde 40'lık artışta indirim yapılması gündeme geldi. Hükümet üyeleri de, MTV oranın yeniden ele alınacağına yönelik açıklamalarda bulundu.

Bu açıklamaların ardından gözler engelli araçlara getirilen ÖTV sınırlamasına çevrildi. Binlerce engelli birey, söz konusu düzenlemenin de yeniden ele alınmasını istiyor. Engelli vatandaşlar, sınırlamanın tamamen kaldırılmasını veya 70 bin lira sınırının yükseltilmesini talep ediyor. Tasarının Meclis görüşmelerinde de ÖTV sınırlamasının büyük tartışmalara yol açması bekleniyor.

Bu vesile ile, engellilere sağlanan ÖTV indiriminden kimlerin yararlandığını da mercek altına almak gerekiyor.
Çünkü, devletin iyi niyetli olarak hayata geçirdiği ÖTV indirimi zaman zaman çeşitli suistimallere maruz kalabiliyor.
Bu nedenle öncelikle ÖTV indiriminin nasıl işlediğine bakmak gerekiyor.

ÖTV İNDİRİMİNDEN KİMLER YARARLANIYOR?

Devlet, engeli bulunan kişilerin yaşamlarını kolaylaştırabilmek adına bazı düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemelerin başında ise ÖTV indirimi geliyor.

Yapılan kanuni düzenlemeler ile beraber en az yüzde 90 oranında engelli özürlü raporu bulunan kişilerden satın aldıkları araçlar ile ilgili ÖTV vergisi alınmamaktadır. Yani engeli olan kişi "ağır engelli" kategorisinde yer alıyorsa bu durumda satın alacağı araç için Özel Tüketim Vergisi ödememe hakkına sahip bulunmaktadır. Ancak bu haktan yararlanmak için mutlaka engelli raporunun bulunması ve bu raporda yüzde 90 engelinin bulunduğu belirlenmiş olmalıdır.

ARACI KİMLER KULLANABİLİYOR?

Yüzde 90 özür raporu bulunan kişilerin genelde satın alınan aracı kullanması beklenmiyor. Bu çerçevede söz konusu araçları, engelli bireylerin yakınlarının kullanması hakkı verildi. Özürlü raporu ile ÖTV'siz satın alınan araçların trafik tescil işlemleri esnasında aracı kullanacak olan kişinin kayıt altına alınması gerekiyor.
Aracı kullanacak olan kişi engelli bireyin 3. Dereceye kadar yakın akrabaları olabileceği gibi aynı zamanda ücreti karşılığında tutulan özel şoför de olabilmektedir. Ancak aracı özel şoför kullanacak ise bu durumda iş akdi yapılmalı ve bu iş akdi noter tarafından onaylanmalıdır. Bu araçları engelli bireyler kullanmayacağı için engelliler için özel bir donanım eklenmesine gerek yoktur. Aracı eğer engelli bireyin üçüncü dereceye kadar yakınlığı bulunan akrabası kullanacak ise bu durumda ise sadece B sınıfı ehliyetinin olması yeterli oluyor.

5 YIL SATILAMIYOR

Yüzde 90 özürlü raporu ile satın alınan araçlar üzerinde bazı kısıtlamalar bulunuyor. Engelli ÖTV indirimi yapılarak satın alınan aracın bir başkası tarafından kullanılması kesinlikle yasaktır ve araç 5 yıl dolmadan bir başkasına satılamaz ya da kullanım hakkı devredilemez. Sıfır km. araç alınırken yararlanılabilen bu hak sonucunda elde edilen ÖTV indirimi hesaplaması ise satın alınan aracın fiyatına göre belirlendiği için özürlü araç indirimi hesaplaması araç için özel olarak gerçekleştiriliyor.

SINIRLAMA NİYE GETİRİLDİ?

TBMM'ye sunulan yasa tasarısında ÖTV indirimine 70 bin sınırlaması getirildi. Düzenleme ile 70 bin liranın üzerindeki araçlara ÖTV indirimi uygulanmayacak. Bunun temelinde ise ÖTV indiriminden yararlanarak lüks araç satın alınması yer alıyor. Maliye Bakanlığı'nın bu konuda bir çok tespiti bulunuyor. Ancak, kısıtlamanın bazı donanımlar gerektiren araçların satın alınmasını engellemesinden de endişe ediliyor. Tasarının Meclis görüşmeleri sırasında ise düzenlemenin tekrar gözden geçirileceği tahmin ediliyor.

Konular