Elektrikli otomobiller petrol fiyatlarını indirebilir mi?
Petrol fiyatları 60 dolar seviyesinde tutunmakta zorlanıyor. Uzmanlar ise elektrikli otomobillere yönelik talebin oluşmasıyla petrolün varil fiyatının 10 dolara kadar ineceğini savunuyor.
Petrol fiyatları Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) tüm müdahalelerine rağmen üretici ülkeler tarafından beklenen 70-80 dolar bandının altında seyretmeye devam ediyor. Örgütün geçen sene fiyatları artırmak için üretimi kısma kararı almasının ardından varil fiyatı 44 dolar seviyesine kadar inen brent tipi petrol haziran ayından itibaren toparlanmaya başladı. Son dört ayda brent petrolün varil fiyatı yüzde 27 yükselirken üretici ülkelerde de ümitli bekleyiş başladı. Son olarak varil fiyatı 57 dolara kadar yükselen brent petrol bu seviyesiyle yılbaşı düzeyine ulaşmış oldu. Ancak OPEC üyelerinin hedeflediği asıl seviyenin 70-80 dolar bandı olduğu belirtiliyor.
6-8 YIL İÇERİSİNDE İNİŞ YAŞANACAK
Gazete Habertürk'ten Mahmut Sancak'ın haberine göre uzmanlar, bu rakamlara ulaşmanın kolay olmayacağını belirterek 2018'e yönelik petrol fiyatlarındaki artış beklentisinin ise yeni hayal kırıklıklarıyla sonuçlanabileceğini ileri sürüyor. Gelen bilgilere göre pek çok ülkenin petrol rezervlerinin rekor seviyede olması ve ABD'de kaya gazı şirketlerinin hala çok büyük miktarda petrol üretmeleri fiyatların bir süre daha düşük seviyede kalacağını gösteriyor. Petrol üreticileri için bir kötü haber de elektrikli otomobil cephesinden geldi. Buna göre otomotiv sektöründe yatırımların elektrikli otomobillere kaymasıyla gelecek 6-8 yıl içerisinde petrolün varil fiyatını yükselmek bir yana 10 dolar seviyesine kadar inebileceği belirtiliyor.
DEĞİŞİM ŞİMDİDEN BAŞLADI BİLE
Yapılan açıklamalara göre küresel petrol tüketiminde pastanın yüzde 70'inin motorlu taşıtlara yönelik üretim ve tüketime gittiği hatırlatılarak fosil yakıtlı motora sahip araç üretiminin azalmasının petrol fiyatlarını doğrudan vuracağı belirtildi. Uzmanlar bu değişimin daha şimdiden petrol ve metal piyasalarında gözlemlenmeye başlandığını vurgulayarak yatırım dünyasının da buna tepki vereceğini duyurdu.
1 varilin içerisinde 159 litre ham petrol var.
Dünyada her gün 96 milyon varil kullanılıyor.
Türkiye günde 886 bin varil kullanıyor.
'120 YIL ÖNCE PETROL MÜ VARDI?'
Petrolün dünya ekonomisi üzerindeki etkisinin giderek azalacağı düşüncesi Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) yetkilileri tarafından da zaman zaman dile getiriliyor. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Khalid Al- Falih yaptığı açıklamada petrolün sonsuza kadar dünya ekonomisine yön veremeyeceğine işaret ederek değişimin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Falih yenilenebilir enerji kaynaklarının öne çıkmasının sadece zamana bağlı olduğunu vurgulayarak, "120 yıl öncesine kadar petrolü tanımıyorduk. Petrol dünya tarihi boyunca daima ekonomiye yön verir durumda değildi. Alternatif enerji kaynaklarının piyasalara bir şekilde yön vermeye başlayacak olması şaşırtıcı değil" dedi.
Khalid Al-Falih
PETROL 50-60 DOLAR BANDINA SIKIŞTI
06.05.2015: 67 DOLAR
20.01.2016: 27 DOLAR
02.08.2016: 41 DOLAR
13.10.2017: 57 DOLAR
Petrol bu yıl yükseldi % 0.6, 2 yılda yükseldi % 105
METALLERDE DE TALEP YÜKSELECEK
Wall Street ve dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından Goldman Sachs'dan yapılan açıklamada elektrikli araçlarda büyümenin temel metallere talebi patlatabileceği ama tedarik zincirinin pil ihtiyacını karşılamada zorluklar yaşayabileceği belirtildi.
Goldman bu nedenle elektrikli araç büyümesinde olası yavaşlama yaşanabileceği uyarısında bulundu. Bankanın senaryosunda elektrikli araç talebini beslemek için 10 yıl içinde lityum üretiminin dört katına çıkarılmasına ihtiyaç olabileceği belirtilirken "Bu tür dramatik büyüme emtialar tarihinde çok nadir" yorumunda bulundu.
Konular
- Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
- Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
- Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
- Suyla çalışan araba var mıdır?
- Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
- Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
- Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
- Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
- Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
- EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
- Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
- Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
- Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
- Elektrikli araçlara MTV indirimi
- Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
- Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
- Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
- Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
- Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
- Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
- Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
- İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
- Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
- Yerli otomobilde devlet ortak mı?
- Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
- Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
- Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
- Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
- İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
- Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı