Fabrika çıkışlı araçlarda cam filmi neden yasak değil?
7 ay önce araçlara cam filmi takılması serbest bırakılınca milyarlarca liralık bir sektör oluştu. 5 milyonu aşkın araca film takıldı. Şimdi alınan yasak kararı, tam da yaklaşan seçimler arifesinde hükümete karşı büyük tepkiye dönüştü. Tüketici derneklerine ulaşan şikayetler ve sektörle ilgili işletmelerin eleştirileri, tepkinin artarak süreceğinin işareti.
milyonu aşkın araçta bulunan cam filmlerinin sökülmesi kararına duyulan tepki büyüyor. Tüketici derneklerine ulaşan şikayetler ve sektörle ilgili işletmelerin eleştiriler, tepkinin artarak süreceğini gösteriyor. Geçen yıl serbest bırakılmasının ardından takılan cam filmleri nedeniyle vatandaşın cebinden yaklaşık 5 milyar lira çıktı. Şimdi de sökülme işlemi için ikinci bir maliyetle ile karşı karşıya bırakılan vatandaşın tepkisi hükümete yöneliyor.
DEVLET BU HAKSIZLIĞI YAPAR MI?
Vatandaşların "Devlet bu kadar büyük bir haksızlığı yapar mı?" diye sorduğunu belirten Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Bu uygulama vatandaşın kafasında devletle ilgili türlü türlü ithamlara neden oluyor. 'Maliye'ye para lazımdı da buradan mı çıkarılıyor?' gibi soru cümleleri oluşuyor. Tüketici, 'Ceza kesmek için mi bunu uyguluyorlar' diyor. Güvenlikse boynumuz kıldan ince. Fakat aynı değerlerdeki camın iki farklı muameleye maruz kalması kafalarda soru işareti doğuruyor" diye konuştu.
FABRİKA ÇIKIŞLI ARAÇLARDA NEDEN YASAK DEĞİL?
Bu hatanın süratle düzeltilmesi gerektiğini ifade eden Aydın Ağaoğlu, "Yasak kapsamında ertesi gün ceza yazılmaya başlandı. Bu da hazırlık yapılması için gereken süre tanınmadığının göstergesidir. 5 milyon vatandaşın harcadığı 5 milyar liralık harcama çöpe gitti. Bununla da kalmadı ortalama 400 gramdan 2 bin 250 ton atığı da doğaya saldı. Bunlar bin yıl boyunca kaybolmayacak atıklar. Bunun geri dönüşümü için de herhangi bir tedbir alınmadı. Milli güvenliğimizi sadece cam filmiyle özdeşleştirmek mantıklı gelmiyor. R43 (Fabrika çıkışlı araçlardaki koyu tonlu film) camlarının tehdit unsuru olmadığı ama aynı değerde olan cam filmlerinin kusurlu olduğu adaletsizliğin çözülmesi gerekir" dedi.
MİLLETİN TEPKİSİNİ DEVLETE YÖNLENDİRME ÇABASI
Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin ise konuyla ilgili üç önemli noktaya dikkat çekti. En başta "Bu bir FETÖ" tezgahı mı sorusunun insanın aklına geldiğini belirten Şahin, diğer önemli şüphenin ise AK Partili gibi görünmesine rağmen hükümeti yıpratmak için çalışanların; milletin tepkisini devlete yönlendirme çabası noktasında yoğunlaştığını ifade etti.
AK PARTİ'Yİ YIPRATIYORLAR
Şahin, "Bu insanların kitlesel olarak tepkisini çeken bir uygulamadır. Maalesef AK Parti'nin içerisinde bulunup ama ona düşman, AK Parti'yi yıpratmak isteyen kişiler, fikirler ve kadrolar tarafından yapılıyor. Bu sadece cam film için geçerli değil; Karayollarında da böyle. Yani iki kilometrelik bir
yolun, 11 aydır yapılmamasının insanların kuyrukta beklemesini nasıl izah edebiliriz. Bunları yapanlar kesinlikle AK Parti'nin tepki toplamasını isteyenler. Suret-i haktan görünüp, partiye zarar vermek isteyenler var. Bu tür uygulamaların faturası siyaset kurumuna yani AK Parti'ye çıkar" dedi.
ÇOK FAZLA ŞİKAYET GELİYOR
Dernek merkezlerine yönelen yoğun bir şikayet trafiği olduğunu da vurgulayan Mahmut Şahin, şunları kaydetti: En çok da 'Hukuken hakkımızı arayabilir miyiz?', 'Paramızı geri alabilir miyiz?', 'Dava açalım mı?' diye soruyorlar. Bu karar değiştirilmeli. Çünkü zarara uğrayan vatandaş bu işi AK Parti'ye fatura edecek" uyarısında bulundu.
SOLAR CİHAZLARI BİZ ALALIM
Bununla ilgili tekrar çalışma yapıp revizyona gitmeyi önerdiklerini de ifade eden Serkan Bakırtaş, "Bunun için Fransa, Almanya, ABD ve Avrupa ülkelerindeki çalışmaları örnek gösterdik. 'Dernek olarak birer tane solar cihazı alarak trafik ekiplerinin araçlarına bırakalım. Araçların incelenmesi esnasında yüzde 50'nin altında ise bunlar serbest bırakılsın. Üstünde ise gerekli tüm cezai yaptırımlara razıyız' önerisinde bulunduk. Ancak bütün çabalarımıza rağmen İçişleri Bakanlığımız güvenliği gerekçe gösterdi" dedi.
BİNLERCE İŞLETME KAPANIR
Binlerce üyelerinin cam filmi serbestisiyle talepleri olduğuna dikkat çeken Serkan Bakırtaş, şunları kaydetti: "Bu konuda çok ciddi mağdur olan insanlar var. Özellikle bu ustaların tekrar istihdam edilmesiyle ilgili tekrar bir çalışma başlattık. Boya, göçük gibi alanlara yönlendirerek işsiz kalmalarını engellemeye çalışıyoruz. Aynı zamanda biz cam filmi mesleğini resmi gazetede yayınladık. Bu bir meslek oldu ama gelin görün ki yasaklandı. Bu da çok mağduriyetlere sebep odu. Umarım devletimiz bu konuyu tekrar değerlendirerek açık ve orta ton cam filmine izin verir. Bunu istiyoruz."
Milli servet yok oluyor
Ani kararla şok olan işletmeler, ne yapacaklarını kara kara düşünüyor. Cam filmlerinin yasaklanması ile ilgili İçişleri Bakanlığı ile görüştüklerini söyleyen Tüm Otomotiv Bakım Dernekleri Federasyonu (TOBFED) Başkanı Serkan Bakırtaş, bu durumun vatandaşa, ekonomiye, KOBİ'lere tüm yönleriyle zararını anlattıklarını ifade etti. Ankara'ya yaptıkları ziyarette orta ve düşük tonlu cam filmlerinin serbest olmasını ve koyu tonlu cam filmlerinin yasak olmasının doğru olduğunu ifade ettiklerini anlatan Serkan Bakırtaş, "Milli güvenlik sebebiyle bunun doğru olduğunu söyledik. Burada çok ciddi bir mağduriyet var. Bu konunun gerekli bakanlıklarla tekrar değerlendirilmesi gerektiğini rica ettik" dedi. Bakırtaş, renkli camların yurt dışından geldiğini de belirtti.
YABANCI-İTHALATÇI KAZANIR
Bakırtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Bu camlar serbest. R43 dediğimiz cam türleri serbest bırakıldı. Bu camlar koyu simsiyah cam. Bunlar ulusal güvenliği tehdit etmiyor mu? Dolayısıyla bu sistem üzerinden yine Avrupa ve yabancılar kazanacak. Renkli camları üretenler kazanacak. Bunların hiçbiri Türkiye'de üretim yapmıyor. T İnsanlar dolayısıyla onlara yönelecek. Olan yine 5 milyon tüketiciye ve KOBİ'lerimize olacak. Türkiye'de bu cam filmlerini üretmeye kalkan müteşebbislerimiz vardı. Yasak gelince asıl onlar mağdur oldu."
Konular
- Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
- Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
- Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
- Suyla çalışan araba var mıdır?
- Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
- Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
- Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
- Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
- Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
- EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
- Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
- Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
- Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
- Elektrikli araçlara MTV indirimi
- Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
- Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
- Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
- Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
- Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
- Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
- Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
- İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
- Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
- Yerli otomobilde devlet ortak mı?
- Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
- Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
- Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
- Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
- İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
- Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı