Metrobüsler neden bu kadar çok kaza yapıyor?



Günde 1 milyon yolcu taşıyan metrobüsler, 6 ayda 9 kaza yaptı, 63 kişiyi yaraladı. Peki metrobüsler kendilerine ait bir yolda nasıl oluyor da bu kadar çok kaza yapıyor? Uzmanlara göre, şoförler eğitim alıyor fakat bu eğitime uygun bilinçle hareket etmiyor.

İstanbul'da ulaşımın bel kemiği günde 1 milyon yolcu taşıyan metrobüsün derdi ve kazaları bitmiyor. Metrobüste son 6 ayda meydana gelen 8 kazada 44 kişi yaralandı. İETT Genel Müdürü Arif Emecen'in görevine son verilmesinde de uzun zamandır devam eden metrobüs problemlerinin ve artan şikayetlerin etkili olduğu iddia edilmişti.

Dün sabah 10.15 sularında Sefaköy Çobançeşme arasında önlü arkalı seyreden iki metrobüsün çarpışması sonucu 19 yolcu yaralandı ve son 6 ayda yaralanan yolcu sayısı 63'e yükseldi. Peki metrobüsler nasıl kafa kafaya çarpışıyor? kazaların önüne geçmek için neler yapılmalı? İşte uzman görüşleri...

'İNSAN FAKTÖRÜ YÜZDE 98'

İstanbul gibi bir metropol için metrobüsün olmazsa olmaz olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa İlıcalı, metrobüs sorunlarının çözümü için yeni nesil teknolojilerin kullanılması gerektiğinin altını çiziyor: "Yaşanan kazalarda insan faktörü yüzde 98 oranında. 35 yıllık tecrübeye dayanarak kazanın sebebinin takip mesafesinin ayarlanamaması olduğunu söyleyebilirim. Hata sürücüde. İETT gerekli eğitimleri veriyor fakat sürücülerin bu eğitime uygun bilinçle kurallara uyması elzem. Kazaların önüne geçmek için daha kuvvetli bir eğitim, bilinç ve denetim gerekiyor. Araçlar akıllı sistemlerle kontrol edilebilir. Yeni nesil teknolojilerle araç takip mesafesine varıncaya kadar en ince detayı görüp müdahale etmek mümkün. E-5'ten giren araçları engellemek için de bariyerler güçlendirilebilir. Güvenlik artırılarak metrobüs üstüne gölge düşmesi engellenebilir."

6 AYDA 9 KAZA

8 Haziran: İncirli'de araç takla atarak metrobüs yoluna girdi. Yaralı yok.

11 Haziran: Söğütlüçeşme'de iki metrobüsün kafa kafaya çarpışması sonucu 32 kişi yaralandı, ölen olmadı.

14 Haziran: Edirnekapı'da metrobüse çarpan kız hafif şekilde yaralandı.

16 Haziran: E-5'ten bir araç metrobüs yoluna girdi, 1 kişi yaralandı.

18 Haziran: Metrobüs Altunizade'de bariyerlere çarptı, 6 yolcu yaralandı.

11 Ekim: Cevizlibağ'da metrobüsün kadına çarptığı olayda 1 kişi yaralandı.

07 Kasım: Merter'de metrobüs durağa kaçak girenlere çarptı, 2 kişi yaralandı.

20 Kasım: Metrobüs yolunda bulunan görevli bir araç, Edirnekapı istasyonunda duraktaki metrobüse çarptı, 1 kişinin yaralandığı olayda ölen olmadı.

3 Aralık: Sefaköy'de iki metrobüs çarpıştı, 19 kişi yaralandı.

'HER AY PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ YAPILMALI'

Şoförlerin yeterliliğinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirten Trafik Mağdurları Derneği Başkanı Yeşim Ayöz ise çözüm önerilerini şöyle sıralıyor:

"Metrobüsler son teknolojiyle donatılmış olabilir ama yollar ve şoförler bu sisteme ne kadar uygun ona bakmak lazım. Sefer mesafeleri uzun ve dikkat dağınıklığına müsait. Yetmiyormuş gibi şoförlerin çoğu sürekli cep telefonuyla meşgul. Profesyonel sürücü olmak zor, sanırım fazla çalışıyorlar ve yoruluyorlar. Araçlar, yollar ve sürücüler günlük denetlenmeli. Ay sonunda performans değerlendirmesine göre gerekirse görevlerine son verilmeli. Trafikteki fahri müfettişler gibi metrobüs için de müfettiş olmalı."

Konular