Yerli otomobilin servis, dağıtım ve şarj istasyonları nasıl olacak?



Yerli otomobilin servis, dağıtım ve şarj istasyonlarını tek paket olarak ele alacaklarını belirten Bakan Özlü, herkesin şarj istasyonu kurmasının önüne geçeceklerini açıkladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobilde eğilimin elektrikliden yana olduğunu belirterek, herkesin şarj istasyonu kuramaması ve bunun koordinasyonunun bakanlığınca yapılmasına yönelik bir Bakanlar Kurulu kararı hazırladıklarını söyledi.

Milliyet'i Belarus resmi ziyaretinde misafir eden Özlü, Başkent Minsk'te 2. Dünya Savaşı Müzesi ve Türkiye'nin yaptırdığı camiyi gezerken sorularımızı yanıtladı:

- Türkiye'nin ekonomisini etkilemeye yönelik oyunlar mı var?

Türkiye aslında Gezi olayları, 17 - 25 Aralık ve 15 Temmuz darbe girişimi gibi olaylarla dışarıdan hep saldırıya uğradı. Şu anda da görüldüğü kadarıyla ekonomik anlamda bir manipülasyon var. Bu da döviz kurlarıyla oynamak şeklinde oluyor. Hiçbir sebep yokken, ortada ciddi gösterge ciddi emare yokken, döviz kurları birden bire değişiyor.

Siyasi olarak baktığımızda dışarıdan Türkiye'nin dik durmasına, Türkiye'nin belli konularda sesini yükseltmesine, sesini kısmamasına karşılık açık bir manipülasyon var. Fakat çok şükür Türkiye büyüyor, bütün bunlara rağmen büyümeye devam edecek.

Filistin'de sanayi atağı

- ABD Başkanı Trump Kudüs'te ne yapmak istedi?

Kudüs konusu sadece Filistin'in değil, 1.4 milyar Müslüman'ın konusu, çünkü Kudüs Müslümanlar için kutsal bir şehir. Sadece bizim değil, Hıristiyan ve Musevilerin de kutsal şehri. 3 dinin kutsal kabul ettiği bir kentin, sıradan bir başkent ilanının kabulüyle geçiştirilemeyeceği açık, burada Amerikan Başkanı, tabii emlakçılıktan geldiği için 'ben aldım, ben sattım' yaklaşımı var. Bu 'ben aldım, sattım' denilebilecek kolay bir konu değil. Kendi paçasını kurtarmaya yönelik, iç politikadaki problemlerini ötelemeye, onların karşısında güç bulmaya yönelik başkanın bir atraksiyonu.

- Filistin ekonomisi için Türkiye ne yapacak?

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas Türkiye'ye geldiğinde ben refakat ettim. Filistin'in Cenin bölgesinde Türkiye Odalar Borsalar Birliği desteği ile organize sanayi bölgesi kuruyoruz.

Antarktika'ya sefer şubatta

- Antarktika'da durum nedir?

Ulusal Bilim Araştırma Programı taslağı geldi. Bu taslağı ben okuyacağım. Zaten arkadaşlar da istişare edip Türkiye'nin Antarktika ulusal araştırma programını tamamlamış olacağız. Bunu yıl sonuna kadar tamamlarız, şubat gibi de bir sefer yapacağız.

KOORDİNASYON KARARI ÇIKIYOR

- Cumhurbaşkanı Erdoğan elektrikli araba üzerinde duruyor... Eğilim nedir?

Dünyadaki eğilim elektrikli araçtan yana. Bizim ortak girişim grubumuz da elektrikliden yana görüş ifade ediyor. Bu konuda bir Bakanlar Kurulu kararı hazırladık.

Yerli otomobille ilgili özellikle şarj istasyonları kurulması ve yine bunun elektrik dağıtım sistemine etkileri konusunda yapılabilecek çalışmaların bakanlığımızla koordine edilmesini öngören bir çalışma, Bakanlar Kurulu kararı çıkarıyoruz. Bunun da sebebi, bazı belediyelerimiz, 'elektrikli otomobil geliyor, şarj istasyonu ihalesini yapalım, bir an önce biz bu işten biraz mesafe alalım' diye düşünmüş. Onların önüne geçmek için. Koordinasyonun Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılacağına ilişkin karar şu an Bakanlar Kurulu imzasında, bugün yarın çıkar.

- Şarj istasyonlarını da siz mi kuracaksınız?

Şu anda net değil. Biz, yerel yönetimler, belediyeler, EPDK gibi kuruluşların bu konuda taahhüde girmesini istemiyoruz. Ortaya araç çıksın, servisi, dağıtımı, şarj istasyonlarını tamamını bir paket olarak düşüneceğiz.

4 modelle geliyor

- Babayiğit şirket grubu mu kuracak bu istasyonları da?

Babayiğit şirket grubuna vereceğimiz devlet desteklerin tasarımını beraber yapacağız. Teknik ve mali analizle birlikte olacak. Dolayısıyla kapsamında dağıtım şarj istasyonları olur mu, olmaz mı bu daha belli değil.

- Kaç model olacak?

Teknik adamların söylediği dört model. Biz de dört modelle piyasaya girmeyi hayal ediyoruz.

CEO ARANIYOR

- Yerli arabada son durum nedir?

Yerli arabada durum gayet iyi. Ortak girişim grubu üyeleri çok istekli. İstanbul'da bir çalışma ofisi kurduk. Her grubun personeli var. Sürekli çalışıyorlar. İkincisi, teknik ve mali analiz yapmak üzere bir danışmanlık firmasından hizmet alma sözleşmesi yaptık. Firma küresel düzeyde hangi kategoride, hangi segmentte araçla piyasaya girmemizin doğru olacağına, ne kadarlık bir sermayeyle bu işi yapmamız gerektiği ve ilerde bu işin mali boyutunun nerelere varacağına ilişkin güzel bir teknik ve mali bir analiz yapıyor. Yine bu yeni yapıya bir CEO arıyoruz. Bir genel müdür arıyoruz. Bunun için de profesyonel bir çalışma yürütüyoruz.

Konular