Engelli araçların ithalat işlemleri nasıl yapılıyor?



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı engellilerin ithal araç getirtme işlemlerini kolaylaştırdı. Engelliler, ithal araç getirebilmek için işlemlerini sadece Ankara'dan değil, Mersin, Kocaeli, Malatya, Rize, İzmir ve İstanbul'dan da yapabilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının getirdiği kolaylıkla daha önce ithal araç getirtebilmek için işlemlerini Ankara'dan yapmak zorunda kalan engelli vatandaşlar, artık Mersin, Kocaeli, Malatya, Rize, İzmir ve İstanbul'dan da müracaatlarını gerçekleştirebilecek.

AA muhabirinin Bakanlık yetkililerinden aldığı bilgilere göre, 6 Haziran'da Resmi Gazete'de yayımlanan Gümrük Muafiyeti Tebliği çerçevesinde engellilerin kullanımına mahsus eşyalarla ilgili gerekli düzenlemeler yapıldı.

Buna göre, özel tertibatlı engelli araçlarının serbest dolaşıma giriş işlemlerinde Yeşilköy (İstanbul), Gebze (Kocaeli), İzmir Yolcu Salonu, Ankara Garı, Malatya, Rize ve Mersin gümrük müdürlüklerine yetki verildi.

Özel tertibatlı engelli aracını muafiyet kapsamında serbest dolasıma sokacak kisilerin ortopedik engelinin bulunması, ozel tertibata ihtiyac duyması, Turkiye gumruk bolgesinde yerlesik olması gerekiyor.

Engelli aracında, komisyon karar belgesinde belirtilen engelin gerektirdigi ozel tertibatın takılmıs olması, özel tertibatlı aracın serbest dolasıma giris islemlerinin yapılacagı gumruk idaresine sunuldugu tarih itibarıyla model yılı dahil uc yıldan eski olmaması ve arac, motosiklet ya da motor silindir hacmi 1600 cc'ye kadarki otomobil kapsamında bulunması şartları aranıyor. Engelli aracının, arazi tasıtı olmasına izin verilmiyor.

Engelli araçların satış ve devri

Engelliler, getirilen ithal aracı serbest dolaşıma girdiği tarihten itibaren üç yıl geçmeden engeli olmayan bir başka kişiye satamayacak.

Araç, serbest dolasıma girdigi tarihten itibaren 3-10 yılda gümrük vergilerinin tahsili halinde engeli olmayan kişiye satılabilecek. On yıldan sonra bu vergiler aranmayacak.

Başka bir engelliye devir durumunda araç yetkili gumruk mudurlugune teslim edilecek ve devralacak kisinin engeline uygun tertibat degisikligi gumruk idaresinin gozetiminde yapılacak.

Serbest dolaşıma giriş öncesi işlemler

Ozel tertibatlı otomobil ile bizzat engelli kisi tarafından kullanılamayan arac Turkiye'ye getirilmeden once yetkili gumruk mudurlugune basvurulması gerekiyor. Her ayın ilk salı gunu, ortopedi doktoru, gumruk ticaret bolge muduru, gumruk muduru ve muayene memurundan olusan komisyon basvuruları karara baglıyor. Olumlu karar için oy birligi şartı aranıyor.

Komisyon raporunun olumlu olması halinde komisyon karar belgesi düzenleniyor. Belgenin gecerlilik suresi 6 ay olarak belirlendi. Engellilerin komisyona katılması zorunlu tutulmazken, vekalet verecegi bir kisinin veya vasisinin temsilci olarak komisyonda bulunmasına imkan sağlandı.

Komisyona sağlık raporu, nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, vekaletname veya vasilik belgesiyle başvuru gerçekleştirilebiliyor.

Engelli araçların ithalat işlemleri şöyle yapılıyor:

- Engelli aracı, gümrük idaresine, engel durumuna uygun tertibatla donatılmıs olarak getirilip, 1 no'lu tasıt takip programının ozurlu arac secenegine kaydettiriliyor.

- Komisyon karar belgesinin suresinde aracın yetkili gumruk idaresine teslim edilmesi gerekiyor.

- İki muayene memurundan olusan bir heyet tarafından aracın komisyon karar belgesine uygunlugu tespit edilirse serbest dolasıma girisine izin veriliyor.

- Gumruk idaresince serbest dolasıma giris islemi tamamlanan engelli aracının durumuna uygun trafik sehadetnamesi ilgili trafik tescil idaresine gonderiliyor.

Konular

Elektrikli otomobillerde ÖTV'ye zam olacak mı?
Gereksiz Yere Dolaştıran Taksiciye Caza
Aracın kilometresini düşürüp satanlara hapis!
Suyla çalışan araba var mıdır?
Yolcular için gümrük rehberi yayımlandı
Otomotiv Ürünlerine İlişkin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği Yayımlandı
Yerli otomobilde seri üretim ne zaman?
Değer kaybı tazminatı nedir nasıl alınır?
Uber kent trafiğini arttırıyor mu?
EDS 81 ilde uygulanmaya başladı
Elektrikli araçların şarj ünitesi nerede üretilecek?
Araç sefer görev emri sorgulama nasıl yapılır?
Kazalardaki artışta telefon kullanan yayaların etkisi büyük
Elektrikli araçlara MTV indirimi
Kaskoda muafiyet bedeli nasıl hesaplanıyor?
Otopark ile plakaya yazılan ceza bilgilerini e devletten nasıl sorgulayabilirim?
Taksi plakası alım satımında yeni sistem nasıl olacak?
Taksilerin tepe lambalarında ne gibi yenilikler olacak?
Gümrüklerde 24 saat çalışma düzeni getirildi
Araçlarda ışıklı ve sesli uyarı cihazları yasaklandı
Ölümlü trafik kazasında tazminat talep edilebilir mi?
İkinci el araç satımında yetki belgesini kim veriyor?
Otomotiv test merkezi nereye yapılacak?
Yerli otomobilde devlet ortak mı?
Otoparklarda çürümeye terk edilen araçlar satılacak
Kilometresi düşürülen araç satıcıya verilip bedeli iade alınabilir mi?
Modifiye araçlarda üründen kaynaklı ölüm ve yaralanmalarda sorumluluk kimin?
Yurtdışına çıkış harcı uçak biletinin içinde olacak
İGA yeni taksicilerde hangi özellikleri arıyor?
Sözleşmeli taşıtlara e-Devlet'ten ilave işlem imkanı